latinica  ћирилица
27/11/2020 |  18:27 ⇒ 20:30 | Аутор: СРНА

"Мехмедагић не може бити изабран за директора ОБА док се води судски процес"

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија поручио је да Осман Мехмедагић не може бити изабран за директора Обавјештајно-безбједносне агенције док постоји оптужница и док се води судски процес против њега.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је навео да је у случају "Мехмедагић" поступио у складу са законом.

- Ја сам прије неколико дана, у складу са законом и како је дефинисано процедуром, обавијестио министра безбједности о ономе што је мене обавијестило Тужилаштво - изјавио је Тегелтија новинарима у Добоју.

Он је навео да министар безбједности тренутно ради у складу са процедуром, како је дефинисао закон.

- Видјећемо шта ће бити од свега тога - рекао је Тегелтија.

Суд БиХ одбио је приједлог Тужилаштва да Мехмедагићу забрани обављање дужности док се процес у Суду БиХ не оконча.

Тегелтија је раније данас потврдио да је обавијестио Министарство безбједности да је повријеђен члан 57 Закона о заштити тајних података БиХ, те је тиме стављено у процедуру одузимање права на приступ тајним подацима генералном директору ОБА Осману Мехмедагићу.

Тужилаштво БиХ раније је упутило допис Министарству безбједности у којем од ресорног министра Селме Цикотића и његовог помоћника Мате Милетића тражи информацију да ли је против оптужених Мехмедагића и запосленог у Агенцији ОБА Мухамеда Пекића покренута процедура додатне провјере у случају сумње у безбједносну сметњу.

Тужилаштво БиХ је 22. октобра против Мехмедагића и Пекића подигло оптужницу којом их терети да су током августа злоупотријебили службени положај или овлаштења, као и ресурсе и капацитете ОБА у сврхе приватних и личних интереса, како би дошли до фотографија и информација о пошиљаоцу анонимне кривичне пријаве против директора ОБА.