latinica  ћирилица
26/11/2020 |  17:57 ⇒ 18:09 | Аутор: СРНА

ЕК: Интензивирати рад на испуњавању приоритета из Мишљења

Представници Европске комисије поручили су са данашњег састанка Одбора за стабилизацију и придруживање између ЕУ и БиХ да је вријеме да БиХ интензивира рад на испуњавању кључних приоритета из Мишљења, као и да њихова реализација захтијева јачу политичку укљученост, саопштено је из Дирекције за европске интеграције Савјета министра.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Представници Европске комисије су на састанку Одбора, одржаном путем видео-конференције, поздравили до сада предузете активности.

У саопштењу се наводи да су представници Европске комисије поздравили одржавање локалних избора и припреме за њихову реализацију у Мостару.

Истакнута је важност израде Програма интегрисања БиХ у ЕУ, која је започета у
октобру.

Европска комисија је позвала БиХ да што прије заврши процес усвајања Акционог плана за реформу јавне управе у БиХ, као и усвајање стратегије за управљање јавним финансијама.

Представници Европске комисије истакли су да је потребно хитно адресирати недостатке у функционисању правосуђа, а кључни кораци које власти у БиХ треба да предузму су усвајање закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/, закона о судовима у БиХ и закона о сукобу интереса.

Поздрављено је усвајање Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина, а Европска комисија је позвала власти у БиХ да успоставе национални механизам за спречавање мучења и злостављања, као и да усвоје закон о Омбудсману за људска права.

Истакнуто је да ЕУ наставља подржавати БиХ у управљању мигрантском кризом, те да и даље нема побољшања у координацији међу надлежним институцијама у БиХ.

Европска комисија је истакла да БиХ треба да јача капацитете у вези са економском политиком, те да спроводи смјернице са посљедњег Економско-финансијског дијалога.

Поздрављено је именовање чланова Савјета за мјеритељство БиХ, а обавеза БиХ остаје израда стратегије за инфраструктуру квалитета.

Представници Европске комисије позвали су БиХ да повуче мјере за преференцијални третман домаћих понуђача при додјели јавних набавки.

Међу обавезама БиХ остају усвајање закона о електронској идентификацији и услугама повјерења за електронске трансакције, закона о електронским комуникацијама и електронским медијима.

БиХ треба да сачини и усвоји стратегију за запошљавање и стратегију за паметну специјализацију.

Делегација БиХ информисала је Европску комисију о предузетим активностима у БиХ и упутила захтјеве институцијама ЕУ у вези са проблемом одлагања радиоактивног отпада на локацији Трговска гора у Хрватској.

Одбор за стабилизацију и придруживање је једно од заједничких тијела ЕУ и БиХ успостављених у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању у сврху праћења његовог провођења. Састанци Одбора за стабилизацију и придруживање се у правилу одржавају годишње.

Састанку, који је одржан путем видео-конференције, копредсједавали су директор ДЕИ Един Дилберовић и шеф Одјељења за Албанију и БиХ у Општој управи Европске комисије за политику сусједства и преговоре о проширењу Микела Матуела