latinica  ћирилица
25/11/2020 |  21:13 ⇒ 21:16 | Аутор: СРНА

Француска: Усвојена резолуција о признавању независности Нагорно-Карабаха

Горњи дом Народне скупштине Француске усвојио је резолуцију у којој се, између осталог, француска Влада позива да званично призна независност области Нагорно-Карабах.
Француска Народна скупштина (Фото: Richard Ying et Tangui Morlier) -
Француска Народна скупштина (Фото: Richard Ying et Tangui Morlier)

За признавање такозване Нагорнокарабашке Републике гласало је 305 од укупно 306 посланика Горњег дома парламента.

- Сенат позива Владу Француске да призна Нагорнокарабашку Републику и да искористи признање као средство у разговорима са циљем успостављања трајног мира - истиче се у усвојеном документу.

Државни секретар у француском Министарству за Европу и спољне послове Жан-Баптист Лемуан изјавио је да једнострано признање Нагорно-Карабаха неће никоме донијети ништа добро и да неће помоћи напорима посредовања.

Он је подсјетио да Француска, као једна од предсједавајућих земаља Минској групи ОЕБС-а, подржава спровођење примирја постигнутог 9. новембра.

Стручњаци су објаснили да резолуција служи као препорука и да није обавезујућа, јавио је ТАСС.

Према тексту резолуције, Сенат позива на тренутно повлачење азербејџанске војске са територија које је освојила од 27. септембра, када су ескалирали сукоби у Нагорно-Карабаху.

Поред тога, Сенат позива и на међународну истрагу о ратним злочинима и употреби забрањеног оружја.

Сенатори су препоручили Влади Француске да извуче закључке о улози турских власти у сукобима, те да заједно са европским партнерима размотри предузимање најодлучнијих мјера.