latinica  ћирилица
25/11/2020 |  18:21 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Додик: Инцко треба да оде; Не прихватамо чланство у НАТО-у (ВИДЕО)

Прво обраћање званичника из Републике Српске у Савјету безбједности! Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорада Додик јасан: ОХР и високи представник морају да оду. Нема државне имовине, а ни мјеста страним судијама. Сарадња са НАТО могућа, али не и чланство!
Додик се обраћа Савјету безбједности (Фото: СНСД) - Фото: Тwitter
Додик се обраћа Савјету безбједности (Фото: СНСД)Фото: Тwitter

Милорад Додик послао је јасну поруку – Дејтонски споразум се не тумачи, већ примјењује, а својим одлукама и једностраним извјештајима високи представници, и актуелни Валентин Инцко, мијењају Дејтон, крше загарантована права конститутивних народа, а Инцко заступа искључиво интересе једног - Бошњака.

- Србија, Хрватска, Република Српска, пола ФБиХ, на заједничком нивоу БиХ двије трећине народа хоће да високи представник оде, а он и даље манипулише са Савјетом безбједности, износи неистине на основу тапшања по Сарајеву и, имам разлога да вјерујем, апанажа које добија за то - навео је синоћ Додик у обраћању.

Улогу Валентина Инцка и политику СДА критиковао је и предсједник ХДЗ-а Драган Човић. Ситуацију у БиХ, каже, представио је површно, а бројна рјешења високих представника створила проблем. Њиховим одлукама измИјењен је Изборни закон, којим су највише оштећена права Хрвата.

- Тиме је директно угрожено њихово суверено уставно политичко право на избор политичких представника и заједничко дјеловање у конституисању власти на разини ентитетеа и БиХ. У институцији Предсједништва је у три наврата изборним инжињерингом реализовна неуставна и недемократска импозиција на позицији хрватског члана Предсједништва БиХ - истакао је Човић.

Србија и Хрватска, потписнице Дејтонског споразума подржавају одлуке, донесене само у складу са надлежностима и договором сва три народ, уважавајући БиХ као државу два ентитета.

- Инсистирање или наметање рјешења за нас није прихватљиво. Србија је убјеђена да функционисање БиХ јесте могуће без промјене фундаменталних принципа уређења БиХ - истакла је Марина Ивановић, представник Србије у Савјету безбједности УН.

Умјесто приједлога како ријешити бројне проблеме конститутивних народа у БиХ на путу европских интеграција, Инцко је поново говорио о Републици Српској.

Инцко је, каже Додик и овај пут искористио говорницу Савјета безбједности за заштиту Бошњака, Републику Српску таргетирао као кривца за неуспјеле процесе у БиХ, а њене представнике као заговорнике сепаратистичке реторике.

- Република Српска нема ратни план и план сецесије, чврсто стоји на путу европских интеграција и искључиво се бори за поштовање Дејтонског мировног споразума и конститутивности сва три народа, као истинског гаранта мира у БиХ - поручио је Додик.

Пред представнцима Савјета безбједности, Додик је Инцка подсјетио да у Уставу БиХ нема државне имовине, и да према Венецијанској комисији, БиХ са страним судијама не може у Европску унију. Подсјећа и на 1.100 годишњу робију, на колико су пресуђени Срби за ратне злочине, према тек нешто више од 40 година за Бошњаке. Поновио је став Српске - сарадња са Алијансом да, али не и чланство.

- Ми не подржавамо чланство у НАТО. НАТО је у два наврата бомбардовао Србе без сагласности овог тијела, те да је то била унилатерална акција у којој су страдали многи недужни цивили и дјеца. Народ који је то преживио наравно да нема разлога ни потребе да подржава НАТО - подсјетио је Додик у обраћању.

Руски амбасадор, Василиј Небензија, који је иницирао састанак поводом 25. годишњице Дејтонског споразума, изразио је жаљење што састанку није присуствовао Бакир Изетбеговић, који је позив одбио уз образложење да је ово намјерни покушај сусједних држава да дерогирају институцију Предсједништва, а значајан дио овлашћења пренесу на предсједнике три политичке партије.

- Формат овог састанка допушта нам да позовемо и незваничне представнике, као што су наши саговорници данас. Они не могу да наступе у СБ али ми желимо да чујемо њихове гласове јер они, као вође главних политичких странака, представљају гласове народа - навео је Небензија.

Изетбеговић је тражио од представника Мисије БиХ при УН Свена Алкалаја да на форуму прочита његово писмо, на шта је реаговао предсједавајући Предсједништва Милорад Додик, истичући да Алкалај није имао сагласност Предсједништва да заступа БиХ. Додик је захвалио Уједињеним нацијама што су омогућиле да се чују ставови малих земаља, те да ће наставити да се бори за права свог народа.