latinica  ћирилица
25/11/2020 |  18:03 ⇒ 18:04 | Аутор: СРНА

Ана Перишић - прва жена пилот јуришног борбеног авиона "Орао"

Министар одбране Србије Небојша Стефановић присуствовао је данас првом самосталном лету на авиону "Орао" капетана Ане Перишић, прве жене пилота у историји Војске Србије на јуришном ваздухоплову, саопштено је из Министарства одбране Србије.
Ана Перишић - Фото: РТС
Ана ПеришићФото: РТС

На војном аеродрому "Морава" у Лађевцима, на успјешно изведеном контролном лету, капетану Ани Перишић по слијетању међу првима је честитао министар Стефановић, а затим и колеге из 241. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле 98. ваздухопловне бригаде.

Стефановић је истакао да је веома поносан што је једна дама постала пилот јуришног борбеног авиона и нагласио да су за Перишићеву старјешине и стручњаци оцијенили да је имала веома успјешан лет након којег сада може да иде у самосталне летове.

- То је простор за нове генерације младих жена из наше земље које могу да пронађу каријеру и у ловачкој авијацији, као и у најсложенијим видовима и јединицама Војске Србије - рекао је Стефановић.

Капетан Ана Перишић припадник је 241. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле 98. ваздухопловне бригаде и успјешно завршава преобуку са ваздухоплова "Супергалеб Г4" на "Орао".

- Лет је протекао сигурно и безбједно и задовољна сам како сам успјела то да изведем. Изазов сам по себи је да летим сама на том ваздухоплову послеиј контролног лета - рекла је Перишићева.

Перишићева припада првој генерацији жена пилота која се школовала на Војној академији за тај позив.