latinica  ћирилица
25/11/2020 |  17:58 ⇒ 18:00 | Аутор: СРНА

Учитељица у Бару добила отказ јер је ученике позивала на молебан

Учитељица барске Основне школе /ОШ/ "Југославија" Рада Вишњић, која је преко "вајбер" групе позивала ученике на молебан у Храм Светог Јована Владимира, добила је отказ, саопштила је директор те школе Биљана Вукмановић.
Лука Бар (фото: cdm.me) -
Лука Бар (фото: cdm.me)

Вукмановићева је навела да је након сазнања о том догађају, сходно одредбама Закона о раду и законским овлаштењима, покренула поступак утврђивања одговорности.

- Поступак је спроведен у складу са Законом, о чему свједочи записник Инспекције рада о извршеном инспекцијском прегледу од 11. новембра, чији је субјекат надзора била ОШ "Југославија", одговорно лице директор установе, а на основу иницијативе за ванредни надзор упућене од Вишњићеве - навела је Вукмановићева.

Она је истакла да је током поступка за утврђивање одговорности, сходно законској процедури, страна у поступку се усмено изјаснила, а у даљем поступању утврђене су чињенице које недвосмислено потврђују да је Вишњићева починила тежу повреду радне обавезе из члана 37, став 1, тачка 3 Општег колективног уговора, преносе подгорички медији.

Вукмановићева је рекла да је на изрицање мјере престанка радног односа утицало и претходно понашање Вишњићеве и раније изречена мјера.

- У обавези сам да поштујем законске одредбе када су у питању рад школе и права ученика, јер је сходно Општем закону о образовању и васпитању прописано да у јавној установи и установи којој је додијељена концесија за извођење јавноважећег образовног програма, образовање и васпитање свјетовног карактера. У установи из става 1 овог члана није дозвољено религијско ђеловање осим у установама које су лиценциране као средње вјерске школе - додала је Вукмановићева.

Она је додала да члан 2 истог Закона прописује да "образовање и васпитање има за циљ да задовољи потребе, интересовања, жеље и амбиције појединца за цјеложивотним учењем" а никако да се дјеци, као индивидуама, противзаконским дјеловањем намећу било каква лична увјерења, па ни религијска.