latinica  ћирилица
25/11/2020 |  16:51 ⇒ 16:53 | Аутор: СРНА

Потписан уговор за финансирање изградње ауто-пута Ниш-Мердаре

Министар финансија Србије Синиша Мали и регионални директор Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ за Западни Балкан Жужана Харгитаи потписали су данас уговор за финансирање изградње ауто-пута Ниш-Мердаре, дионица до Плочника.
Аутопут Милош Велики, Србија (фото: D. Goll / Tanjug) -
Аутопут Милош Велики, Србија (фото: D. Goll / Tanjug)

Осим овог, представници ЕБРД-а и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић и директор Јавног предузећа "Коридори Србије" Александар Антић потписали су и уговор о пројекту изградње тог дијела ауто-пута.

Укупна вриједност пројекта је 225 милиона евра, од чега ЕБРД данашњим споразумом обезбјеђује 85 милиона евра, Европска инвестициона банка 100 милиона, а преосталих 40,6 милиона евра у виду донације обезбјеђује Европска унија, саопштено је из Министарства финансија Србије.

Мали је истакао да су ови споразуми корак ближе реализацији изградње Ауто-пута мира од Ниша ка Мердарама, и ка Приштини, чији се почетак изградње очекује средином наредне године.

- Овај пројекат је за нас веома важан из два разлога. Први разлог је што је ово дио Вашингтонског споразума који смо потписали прије два мјесеца, а други је чињеница да ће овај ауто-пут допринијети регионалном развоју, бржем протоку роба, људи, али и безбједнијем саобраћају. Све то заједно ће даље унаприједити економску повезаност и економски развој цијелог региона - рекао је Мали.

Он је навео да се пројекат изградње овог ауто-ута уклапа у план Србија 2025, чијом имплементацијом ће у наредних пет година у инфраструктуру бити инвестирано преко 14 милијарди евра.

Момировић је оцијенио да ће овај пројекат Србију позиционирати као кључну саобраћајну дестинацију у југоисточној Европи.

Регионални директор ЕБРД за Западни Балкан Жужана Харгитаи изјавила је да ће ЕБРД и даље сарађивати са Владом Србије како би помогли финансирању осталих дијелова овог ауто-пута, али и свих других кључних инфраструктурних пројеката у Србији.