latinica  ћирилица
25/11/2020 |  14:33 ⇒ 14:51 | Аутор: СРНА

У Београду представљена књига "Хумано срце Српске"

У Београду је данас промовисана књига "Хумано срце Српске", аутора Славка Басаре, која представља драгоцјен документ и свједочанство о хуманости коју су грађани Републике Српске посредством бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији исказали према својим сународницима на Космету.
Промоција књиге "Хумано срце Српске" - Фото: РТРС
Промоција књиге "Хумано срце Српске"Фото: РТРС

Генерални секретар Покрета за Косово и Метохију у Србији Радомир Ројевић навео је да су у књизи кроз 1.500 фотографија и 150 страница текста приказане активности Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији и како су хумана срца грађана Српске годинама куцала, помагала и била уз своје сународнике у јужној спрској покрајини.

Он је навео да је предсједник Одбора Милорад Арлов, коме су приштинске власти забраниле улазак на Косово и Метохију, за 13 година тамо био 133 пута, а да је помоћ Одбора дошла у сваки српски дом, да је свако дјете у јужној српској покрајини обрадовано пакетићем из Републике Српске, да је више од 4.000 малишана љетовало код својих вршњака у Српској, те да су помагане светиње.

- Одбор за помоћ Косову и Метохији и Република Српска су исказали и исказују љубав и подршку без преседана - рекао је Ројевић.

Басара је навео да књига обухвата период од 2008. године, када су чланови Одбора за помоћ Косову и Метохији, заједно са ветеранима Фудбалског клуба "Врбас" из Бањалуке, отишли на пријатељску утакмицу са ветеранима "Трепче" да фудбалом бране Србе од онога што су албански сецесионисти хтјели да ураде неколико мјесеци прије тога једнострано проглашавајући независно Косово.

- Отишли смо да бранимо нашу јужну покрајину и од тада се закотрљала једна прича која траје 13 година и надамо се да ће трајати још дуго - рекао је Басара.

Предсједник Одбора Милорад Арлов рекао је да је Косово и Метохија најрањивији дио Србије и српског народа, а да Република Српска најбоље разумије српски народ на Косову и Метохији.

- Ми Срби преко Дрине прошли смо много тога тешкога и створили смо Републику Српску, нешто што је навредније послије Првог српског устанка, а ја као човјек изузетно волим и цијеним Косово и Метохију - рекао је Арлов и додао да га посебно фасцинира зрелост тамошње дјеце која су и садашњост и будућност Косова.

Арлов је навео да је књига "Хумано срце Српске" настала не да би се неко хвалио, него да би се видјело колико је хумано "оно дјете из Републике Српске кад даје једну, двије или пет КМ за помоћ својим вршњацима на Космету сваке године".

- Имамо велике пројекте, посебно пројекат `Подржи ме` за изградњу дневног центра, који смо назвали `9. јануар`, који треба да завршимо ускоро. У холу тог центра биће исписано име сваког донатора и оног који је уплатио 10 и оног који је дао 30.000 КМ. Биће посебан списак дјеце која и сада у овим данима скупљају новац за градњу дневног центра, али и за пакетиће вршњацима - рекао је Арлов.

Он је захвалио због прилике да представи рад Одбора у Београду и рекао да Одбор има велику подршку кабинета предсједника Републике Српске и Канцеларије Владе Србије за Косову и Метохију.