latinica  ћирилица
25/11/2020 |  13:07 ⇒ 13:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан: Европа не смије да подлегне Сорошевој мрежи

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да Европа не смије да подлегне утицају мреже финансијера Џорџа Сороша која, како каже, годинама ради на претварању Европе у имигрантски континент.
Виктор Орбан (Фото: Sputnik/Виталий Белоусов) -
Виктор Орбан (Фото: Sputnik/Виталий Белоусов)

Орбан је реаговао на Сорошев текст од 18. новембра за портал "Проџект синдикејт" у којем амерички бизнисмен мађарског поријекла савјетује европским лидерима да оштро казне оне чланице које не желе да буду дио уједињеног европског царства под слоганом глобално "отворено небо".

Орбан је у посту на енглеском на својој званичној веб страници написао да многи вјерују да "економски криминал" Сороша није вриједан одговора за то што су његове финансијске спекулације уништиле животе милиона људи, преноси МТИ.

- Иако различитог поријекла, европски народи повезани су заједничким коријеном наше вјере. Хришћанска слобода је осигурала слободу мишљења и културу и створила позитивно надметање међу нацијама. Овај величанствени амалгам контраста учинио је Европу водећом силом у прошлим вијековима - навео је Орбан.

Историјско искуство говори да ће Европа бити поново велика ако њени народи постану поново велики и одупру се свим облицима империјалне амбиције, истакао је Орбан.

Према његовим ријечима, Сорошева мрежа годинама је радила на томе да Европу претвори у континент имиграната.

- Данас Сорошева мрежа која промовише глобално отворено друштво и тражи укидање националних оквира, представља највећу пријетњу државама Европске уније. Циљеви те мреже су очигледни: да се створе мултиетничка, мултикултурална отворена друштва убрзавањем миграције и укидањем одлучивања на националном нивоу и његово стављање у руке глобалне елите - навео је Орбан, пренио је Танјуг.