latinica  ћирилица
25/11/2020 |  12:47 ⇒ 12:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Ново откриће о мутацији вируса корона

Вирус корона који изазива болест ковид 19 мутира док се преноси широм свијета, али ниједна од тренутно потврђених мутација изгледа да нема способност да убрза преношење вируса, тврде научници.
Лабораторија (Фото: Shutterstock) -
Лабораторија (Фото: Shutterstock)

У истраживању којим су обухваћени подаци о геномима вируса добијених од 46.723 људи обољелих од ковида 19 из 99 земаља истраживачи су идентификовали 12.706 мутација SARS-Cov-2, како преноси Ројтерс.

Научници, међутим, истичу да су открили да ниједна од ових мутација не чини да се ковид 19 преноси брже.

Једна од ауторки студије Луси ван Дорп са Института за генетику при Лондонском универзитетском колеџу напомиње да треба наставити са праћењем нових мутација, посебно када се почне са вакцинацијом.

Франсоа Балу са Лондонског универзитетског колеџа који је такође учествовао у истраживању каже да за сада не постоји пријетња по ефикасност вакцине против ковида 19.

Он је ипак упозорио да би убрзано спровођење вакцинације могло да доведе до мутација вируса док покушава да нападне имуни систем.

Прелиминарни резултати студије објављени су на интернету у мају. Након рецензије, пун чланак објављен је у сриједу у часопису "Нејчр комјуникејшнс".

Познато да је вируси мутирају све вријеме, а код неких се промјене дешавају чешће, као што је, на примјер, вирус грипа.

Већина мутација је неутрална, али неке могу дјеловати и позитивно и негативно на вирус, због чега неке могу да учине да вакцине против вируса буду неефикасне. Уколико се вируси мијењају на овај начин, вакцине против њих морају константно да се мијењају како би сачувале ефикасност.