latinica  ћирилица
25/11/2020 |  12:09 | Аутор: СРНА

Стевандић: Додиково обраћање УН отвара стратешки простор Српској

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да обраћање предсједавајућег и српског члана Предсједништва Бих Милорада Додика Савјету безбједности УН отвара Републици Српској стратешки простор и олакшава тражење савезника.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је рекао Срни да је Додиков говор био довољно јасан у смислу да се отвори пут и да се за Српску чује у УН.

- И да се чује да она хоће да се брани и да неће бити нијема на покушаје свога угрожавања које је било највише заступљено од стране високог представника - рекао је Стевандић.

Он је навео да су се многи изненадили тиме што се Додик обратио Савјету безбједности УН, али да геополитичко разумијевање ситуације након америчких избора и европских помјерања говори о томе да, да би тражио савезнике, мораш бити јасан, резолутан и одлучан у ономе што браниш.

- Они који то не разумију немају ни намјеру да бране Српску. У синоћњем говору Додика није се могло примијетити да се он некоме улагивао или покушавао за себе остварити неки бенефит, већ је хтио да објасни позицију Српске доводећи себе на мету многих - рекао је Стевандић и додао да на том плану мисли на политичко Сарајево и дио амбасадора у БиХ који користе стереотипе о Србима из 1992. године.

Он је констатовао у вези са Додиковим обраћањем да је јасно да се не може користити умивени дипломатски рјечник уколико сте, као српски члан Предсјеништва, према Српској одговорни и не дозвољавате да јој се путем потеза високог представника отимају надлежности прописане Уставом и Дејтоном, као и да се сатанизују Срби.

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је обраћајући се Савјету безбједности УН да Србија, Хрватска и Република Српска хоће да високи представник оде из БиХ, као и да Валентин Инцко мрзи Србе и говори у име бошњачког народа, а не Дејтонског споразума.