latinica  ћирилица
25/11/2020 |  12:07 ⇒ 12:08 | Аутор: СРНА

Лучић посјетио Билановића и обећао помоћ

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ Милош Лучић посјетио је данас повратника Саву Билановића коме су крајем октобра још непознати ванадали запалили кућу у селу Подјеле у општини Бусовача, те му обећао помоћ.
Министар Лучић посјетио Билановића -
Министар Лучић посјетио Билановића

Билановић је упознао министра да га нико од локалних званичника није контактирао, али да се за овај случај заинтересовао ОЕБС.

Након што му је изгорјела кућа, Саво је морао да напусти свој дом и тренутно је смјештен код сина у Котор Вароши, гдје је превезао и својих 40 оваца.

У ратним сукобима Саво је морао да напусти свој дом, а на своје огњиште вратио се прије 20 година, током којих је више пута, како каже, нападнут, а његова имовина уништавана.

Сада је Билановић поново избјеглица, али жели да се врати на своје огњиште чим се за то стекну услови.

Из Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ је саопштено да је овом приликом Лучић обећао помоћ Билановићу, која ће бити реализована у наредних 15 дана.

Министар је обећао је да ће га поново посјетити како би се лично увјерио шта је урађено и да ли му је омогућен повратак.

Лучић апелује на надлежне институције да испитају случај паљевине и учине све да се повратници заштите и омогући им нормалан и сигуран живот.

- Напади на повратнике и њихову имовину, који су нажалост у посљедње вријеме чести у ФБиХ, су напади на суживот и помирење и зато морамо сви заједно градити повјерење, разумјети и помагати једни друге како би изградили просперитетно друштво које има будућност -  навео је он.

Сави Билановићу, који се на имање у Бусовачи вратио 2000. године, кућа је запаљена 31. октобра. Овај случај још није расвијетљен.

Билановић је након напада рекао да су му прије тога паљени шума, дрва, убијане овце, те да је било и упада у кућу и других проблема, што је пријављивао надлежнима, који ништа по том питању нису урадили.

Наводећи да са Хрватима није имао проблема, Билановић сматра да је разлог напада Бошњака жеља да добију његове њиве.