latinica  ћирилица
25/11/2020 |  12:02 ⇒ 12:03 | Аутор: СРНА

Данас 102 године од присаједињења Војводине Краљевини Србији

Покрајинска влада честитала је данас свим грађанима Војводине 102 године од присаједињења сјеверне српске покрајине Краљевини Србији.
Грб Краљевине Србије - Фото: илустрација
Грб Краљевине СрбијеФото: илустрација

- Током више од 100 година у слободи, Војводина је, као интегрални део Србије, сачувала и изградила важне институције и у свим областима друштвеног живота створила услове за пуну равноправност и просперитет свих који у њој данас живе - наведено је у тексту честитке.

Из Покрајинске владе су истакли да се на данашњи дан, још једном, одаје почаст великанима попут Светозара Милетића и Јаше Томића, који су својом снагом, храброшћу и истрајном борбом створили услове за доношење одлуке о присаједињењу.

- Истовремено, памтимо и обележавамо и славне победе српске војске у Првом светском рату, које су омогућиле долазак слободе и на ове просторе - наведено је у тексту.

Покрајинска влада обавијестила је јавност да свечана академија посвећена присаједињењу Војводине Краљевини Србији неће бити одржана због епидемије вируса корона, те да ће Награда "Михајло Пупин" и остала покрајинска признања поводом Дана присаједињења бити уручени накнадно.

Скупштина АП Војводине, на иницијативу Покрајинске владе, 2018. године је донијела одлуку да се 25. новембар обиљежава као датум од покрајинског значаја и установила низ покрајинских признања, укључујући и оно највише - Награду "Михајло Пупин".

На данашњи дан прије 102 године, Велика народна скупштина на засједању у Новом Саду донијела је одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.

Одлука о присаједињењу, коју је 25. новембра 1918. године једногласно донијело 757 посланика Велике народне скупштине, најважнији је догађај у историји Војводине.

Овај датум је уједно и један од најзначајнијих догађаја за Србију у цијелости, будући да су тога дана остварени вијековни снови српског, али не само српског народа, о слободи и уједињењу и дефинитивно је промијењен ток историје.