latinica  ћирилица
25/11/2020 |  11:37 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

У Хрватској преминуло 56 особа, 3.603 заражене

У Хрватској је у протекла 24 часа од посљедица заразе вирусом корона преминуло 56 особа, док су заражене 3.603 од 10.194 тестиране.
Вирус корона (Фото: REUTERS/Pascal Rossignol) -
Вирус корона (Фото: REUTERS/Pascal Rossignol)

Број активних случајева у Хрватској данас је укупно 20.691. Међу њима је 2.136 пацијената на болничком лијечењу, од тога 240 на респиратору, саопштено је из Националног штава цивилне заштите.

Од 25. фебруара, када је забиљежен први случај заразе у Хрватској, до данас укупно је регистровано 111.617 особа заражених вирусом корона, од којих је 1.501 преминула.

Укупно се опоравило 89.425 особа од тога 2.017 у посљедња 24 часа.

У самоизолацији је тренутно 45.518 особа, док је до данас укупно тестирано 702.242 особе.

Од викенда у Хрватској на снагу ступају нове епидемиолошке мјере, а најважнија је да се затварају кафићи и ресторани.

Предсједник Хрватске љекарске коморе Крешимир Луетић рекао је да је Хрватска у "вриштећој црвеној зони" када је ријеч о епидемији вирусом корона.

- Сви би требало јасно да знају о чему је овдје ријеч. Љекари, здравствено особље рјешава посљедицу епидемије, али узроци, прилив пацијената и даље је јако висок и треба радити на приливу пацијената у здравствене установе - рекао је Луетић.

Љекар Жељко Блажинков из Хрватског удружења болничких љекара рекао је да је стање у болницама алармантно и да су интензивна одјељења попуњена, а број респиратора лимитиран.

Он каже да су шатори посљедње рјешење и да ће посебан проблем стварати лијечење теже обољелих.

Блажинков је поручио да треба промијенити садашњу политику према ковиду, те увести одређене мјере да не дође до најгорег сценарија.

Он је рекао да ће у једном тренутку требати да одлуче ко ће добити респиратор, а кога ће се пустити да умре, те да би у нареде двија седмице могло доћи до таквих проблема, јер је систем "пренатегнут".

Блажинков је нагласио да је број умрлих велики, те је Хрватска постала нова Италија.