latinica  ћирилица
25/11/2020 |  11:35 ⇒ 11:39 | Аутор: СРНА

Караматић: Осрамотио се Комшић и Бошњаци

Члан Предсједништва ХНС-а БиХ Марио Караматић сматра да су се Бошњаци осрамотили пред амбасадорима Савјета безбједности УН јер нико од њихових представника није желио да се обрати на сједници, а да се члан Предсједништва Жељко Комшић брука изјавама да међународна заједница подржава идеју о грађанској БиХ.
Марио Караматић - Фото: klix.ba
Марио КараматићФото: klix.ba

- Са таквим изјавама се брука само Комшић. БиХ није замишљена као грађанска, није потписана у Дејтону као грађанска и никада неће бити грађанска колико год то њему одговара. Осрамотио се бошњачки народ пред људима који одлучују - изјавио је Караматић, коменатришући Комшићеву изјаву да су се предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник ХНС-а Драган Човић "осрамотили у обраћању пред амбасадорима Савјета безбједности УН".

Караматић, који је и предсједник ХСС-а БиХ, наводи да грађанска БиХ коју Комшић заговара инсистира на останку међународних судија у Уставом суду БиХ, те подсјећа да је један од услова за прикључење БиХ Европској унији управо одлазак те тројице судија.

- Тако да се он прво треба са собом договорити шта подржава - да ли врсту протектората или европски пут - поручио је Караматић.

Он истиче да се Комшић може љути колико хоће, али да разговор са амбасадорима није срамоћење, него изношење чињеничног стања и упознавање о ситуацији у БиХ.

- Мени је лично жао што нико од Бошњака није присуствовао, а Комшић никако не може присуствовати јер не представља ниједан народ -  рекео је Караматић.

Он је нагласио да је добродошла иницијатива руског амбасадора у УН Василија Небензје за обраћање представника конститутивних народа из БиХ пред амбасадорима Савјета безбједности јер је БиХ испала из фокуса међународне заједнице задњих десетак година.

- Очито је да се БиХ враћа у фокус, али он није добро, јер се представници Бошњака нису одазвали - истиче Караматић.

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник ХНС-а Драган Човић обратитили су се синоћ на видео-коференцији Савјету безбједности УН током састанка посвећеног обиљежавању 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Видео-конференција је одржана на иницијативу Сталне мисије Руске Федерације у УН.

Осим њих, обратио се и високи представник у БиХ Валентин Инцко, док је предсједник СДА Бакир Изетбеговић одбио позив руског амбасадора.

Додик је синоћ рекао, између осталог, да Србија, Хрватска и Република Српска хоће да оде високи представник из БиХ, као и 50 одсто Федерације БиХ и додао да високи представник Валентин Инцко мрзи Србе и говори у име бошњачког народа, а не Дејтонског споразума.

Он је нагласио да Инцко не може да тумачи Устав, иако неовлашћено то ради, те да се само може кретати у оквиру Анекса 10 Дејтонског мировног споразума.

Човић је током обраћања Савјету безбједности УН критиковао Инцка и политику СДА, те указао на неопходност усвајања измјена Изборног закона и неравноправност хрватског народа у БиХ.