latinica  ћирилица
25/11/2020 |  10:34 ⇒ 10:34 | Аутор: РТРС

"Умјетнице Бањалуке" - у петак промоција

У Бањалуци ће у петак бити одржана промоција календара и отворена изложба "Умјетнице Бањалуке", фотографкиње Јелене Медић.
Јелена Медић (Уступљена фотографија) -
Јелена Медић (Уступљена фотографија)

Промоција ће бити одржана у Галерији плус у 18.00 часова. Отварање изложбе због епидемиолошких разлога биће уприличено само за учеснике пројекта и медије, а публика ће је моћи погледати до 15. јануара 2021. године сваким радним даном од 9.00 до 20.00 часова, као и суботом од 9.00 до 16.00.

Календар садржи 13 умјетничких, црно бијелих фотографија, на којима је 12 умјетница из Бањалуке - глумице Слађана Зрнић, Миљка Брђанин и Ања Илић; музичарке Марија Шестић, Маја Регодић, Дијана Јосиповић и Милица Миловановић; сликарка Нина Бабић, редитељка Јелена Топић и фотографкиње Теа Јагодић, Тајана Дедић Старовић и Јелена Медић, а публика ће имати прилику да погледа и оригиналне фотографије на изложби у склопу промоције календара "Умјетнице Бањалуке".

Фотографкиња Јелена Медић је на овај начин указала на важност жена у умјетности и њиховом позиционирању у друштву.

Медићева је ауторка пројекта "Будни", а у питању су фотографије које су приказане на билбордима широм Републике Српке и БиХ.

Пројекат је реализован у сарадњи са асоцијацијом за визуелну културу Визарт, која се, између осталог, бави промоцијом умјетника из Републике Српске. Они су током рада на овом пројекту осмислили и кампању за ширење свијести о важности рада жена у умјетности.

Ову врсту кампање су реализовали у виду календара под називом "Умјетнице Бањалуке" који ће у сарадњи са МСУРС бити представљен у Галерији плус у виду изложбе продајног карактера.