latinica  ћирилица
25/11/2020 |  10:06 ⇒ 10:07 | Аутор: СРНА

Педи Ешдаун - антисрбин који је наметнуо стотине одлука

Високи представник за БиХ Педи Ешдаун, који је са стотинама наметнутих одлука и смјенама Срба са свих нивоа власти, покушавао да потпуно промијени Дејтонски мировни споразум, поништио је 26. новембра 2004. године чак и Закон о помиловању, под изговором да "угрожава владавину права".
Педи Ешдаун - Фото: РТРС
Педи ЕшдаунФото: РТРС

Ешдаун је предњачио у пристрасности и антисрпском дјеловању у БиХ. За четири године наметнуо је 430 незаконитих и неуставних рјешења.

У само једном, јулском дану 2004. године, смијенио је 59 српских званичника, који су регуларно били изабрани на функције.

Ешдаун је био толико антисрпски оријентисан да је упозоравао ЕУ да би, у случају да Србија уђе у Унију прије БиХ, требала да "онемогући Србима из Републике Српске и Федерације БиХ да користе пасоше Србије све док и БиХ не приступи ЕУ".

Документи које је објавила Национална архива Велике Британије показују да је Ешдаун био добро упознат о томе шта се дешавало током ратних сукоба у БиХ, али да се није на то обазирао.

Објелодањен је Ешдаунов извјештај некадашњем бтитанском премијеру Џону Мејџору о посјети БиХ од 8. до 12. августа 1992. године на позив бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића.

Ешдаун наводи да је у Сарајеву од посматрача Унпрофора сазнао да "Војска Републике Српске трпи нападе и бомбардовања од Муслимана, па тек онда одговара са брда својом артиљеријом".