latinica  ћирилица
25/11/2020 |  10:05 ⇒ 26/11/2020 | 08:03 | Аутор: РТРС

"Интим џез фест" - вечерас наступи домаћих састава и солиста

Друге вечери трећег фестивала џез музике "Интим џез фест" у Концертној дворани Банског двора одржан је концерт реномираног интернационалног џез састава Per "Bass Viking" Mathisen Trio.
"Интим џез фест" (Уступљена фотографија) -
"Интим џез фест" (Уступљена фотографија)

Концерт је, као и прве вечери фестивала, одржан уз примјену свих поприсаних мјера  и препорука надлежних органа - мјерење тјелесне температуре, те обавезно ношење заштите маске и одржавање физичке дистанце.

Овај састав чине три музичара - Пер Матисен, норвешки басиста познат као "Bass Viking", композитор и продуцент, нова нада европске џез сцене; млади чешки пијаниста Данијел Булаткин и врхунски бубњар Утси Зимринг из Израела. Њихове наступе описују као  магичан спој модерног акустичног џеза и електричног фанк-рока високе волтаже, што је публика у Бањалуци имала прилику да чује и осјети.

Матисенова виртуозност на електричној бас гитари колико и на контрабасу, али и дубока повезаност са музичарима са којима свира, никога не оставља равнодушним.

- За концерт у Банском двору изабрали смо композиције које су објављене на разним албумима током моје дугогодишње каријере, на неки начин изабране композиције су пресјек мог рада - рекао јеМатисен.

Сматра да је овај фестивал феноменално конципиран.

- Одушевљен сам што су организатори успјели да га одрже  у овом времену. Само то што није отказан је већ велики успјех. То је нешто што сви музичари много цијене. Лијепо је видјети да се поштују све епидемиолошке мјере - рекао је Матисен, један од најтраженијих басиста у Европи, који је свирао у 40 земаља са неким од најзначајнијих имена савремене музичке џез, рок али и класичне сцене, те објавио 15 ауторских албума као фронтмен и композитор. 

Трећег фестивалске вечери, публици у Банском двору представиће се истакнути бањалучки музички умјетници "BL Jazz Voices", затим састав "Combine Quartet" који ће бити пратња изузетним вокалним солистима, међу којима су Марија Шестић, Маја Манојловић, Даниела Ерцег, Вања Мишић,  Ања Милутиновић и Немања Лакић.

"Интим џез фест" концептуално je замишљен као камерни фестивал џез музике који се фокусира на мање саставе и  врхунске солисте овог музичког жанра, укључујући максимално формације до џез квартета који су ушли у фестивалску селекцију.

Покровитељ овогодишњег фестивала je Град Бањалука.