latinica  ћирилица
24/11/2020 |  22:13 ⇒ 22:51 | Аутор: СРНА

Додик: Инцко покушава да приграби незаконита овлашћења и крши Устав

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да високи представник у БиХ Валентин Инцко не може да тумачи Устав, иако неовлашћено то ради, и само се може кретати у оквиру Анекса 10 Дејтонског мировног споразума.
Додик се обраћа Савјету безбједности (Фото: СНСД) -
Додик се обраћа Савјету безбједности (Фото: СНСД)

- Постоји и Анекс два који говори о војном дијелу Дејтонског мировног споразума, а надлежан да тумачи овај анекс био је командант ИФОР-а у БиХ, никако високи представник - рекао је Додик у обраћању Савјету безбједности УН током састанка посвећеног обиљежавању 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Он је нагласио да Инцко покушава да приграби незаконита овлаћшења, те да није изабрани странац што се тиче Републике Српске.

- Изманипулисао је поново Савјет безбједности УН и ушао у то да тумачи Устав и рад Уставног суда БиХ. То се није усудио ни аргонатни некадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун. У БиХ имате много доказа у којима ОХР и високи представник намећу одлуке Уставног суда БиХ - додао је Додик, који је лидер СНСД-а.

Према његовим ријечима, Уставни суд БиХ у коме постоје три странца и два Бошњака, са пет гласова од девет, увијек прегласавају Србе и Хрвате.

- У том погледу питам ко је Рајнхард Прибе. Да ли је можда било који орган БиХ тражио његов извјештај /о питањима владавине права/. Шта мислите, Инцко, да смо ми људи ниже вриједности ако кажете да постоји тај извјештај? Он је за нас неважећи и шта хоћете и то да наметнете, па доста сте ствари овдје наметнули - истакао је Додик.

Он је констатовао да постоји низ доказа о незаконитом и криминалном понашању високог представника у БиХ.

- Он /Инцко/ каже да државна имовина припада заједничком нивоу. У Уставу БиХ неприкосновено пише да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Тај исти Устав каже да све оно што није изричито дато БиХ припада ентитетима, а Инцко прича о државној имовини коју БиХ нема. Инцко мора спроводити Дејтонски споразум, а не кршити Устав - поручио је Додик.

Он је поновио да је Инцко човјек који спријечава инвестиције на простору БиХ и њен развој.

- Припадам српском народу и поносан сам због тога. Мој народ је прихватио Дејтонски мировни споразум вјерујући у коректност међународних представника и међународне заједнице. Временом се увјерио да то није тако. Мој народ је мали и никада није водио освајачке ратове. У прошлом вијеку смо били под санкцијама и 16 година водили наметнуте ратове -  нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је грађански рат у БиХ вођен зато што је неко наметнуо распад Југославије за коју су Срби вјеровали да је потребно очувати.

- Српском народу се не дозвољавју иста права као и другим народима и да упражњава слободу. Када желим да се објасни како је могуће да се Албанцима на Косову даје право на државу, а нама у Српској се то не дозвољава, онда се велики и снажни љуте и умјесто да нам објасне они нас кажњавају - рекао је Додик.

Он је указао да Инцко ради против Срба и Хрвата у БиХ, односно два конститутивна народа која су већина у БиХ и имају циљ да очувају мир и слободу, као и стечена права.

- Зауставите монструма који нам покушава наметати рјешења која нису у складу са Дејтоном. Инцко ће развалити не само Дејтонски споразум, него ће се и БиХ распасти - рекао је Додик.

Он је оцијенио да се на овакав начин БиХ не може кретати и зато је потребно обновити базични споразум о БиХ и да она може да иде даље, а не да злонамјерни странац ради против два народа, светећи се Србима и Хрватима.

- Сваку његову одлуку ћемо одбити, нећемо је примјенити, јер је изван Дејтонског споразума. Инцко нема ништа са државном имовином, али хоће да заустави развој, спречава изградњу електрана, аердорома, што је необјашњиво. Знам да неке велике земље стоје иза оваквог понашања, али морате знати да у Републици Српској у Службеном гласнику нећемо објавити ниједни његову одлуку што значи да неће бити примјењивана. Он је давно прекршио своја права и помоћ коју дајете највише одлази на плате Инцку, а не БиХ - рекао је Додик.

Он је поновио да су услови "пет плус два" за затварање ОХР-а измишљена од измишљеног Савјета за спорвођења мира.

Додик се обратио видео линком из Бањалуке и ово је први пут да се један званичник из Републике Српске обрати Савјету безбједности УН.