latinica  ћирилица
24/11/2020 |  21:33 ⇒ 25/11/2020 | 11:18 | Аутор: СРНА

Човић: Инцкови извјештаји површни и не презентују стварну слику БиХ (ВИДЕО)

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић вечерас је у обраћању Савјету безбједности УН критиковао високог представника Валентина Инцка и политику СДА, те указао на неопходност усвајања измјена Изборног закона и неравноправност хрватског народа у БиХ.
Драган Човић (ФОТО: ФБ ХДЗ БиХ) -
Драган Човић (ФОТО: ФБ ХДЗ БиХ)

Човић је навео да се Савјет безбједности УН о ситуацији у БиХ углавном информисао путем кварталних извјештаја високог представника, који су, према мишљењу свих релевантних политичких представника, били знатно мањкави и површни.

- Међутим, највише забрињава јер нису презентовали цјеловиту слику у БиХ. Нема правог разумијевања проблема, а онда изостаје и адекватан приступ за демократско сазријевање и самоодрживу перспективу. Дејтонски споразум се нарушава бројним изазовима - рекао је Човић на онлајн састанку у Савјету безбједности, поводом 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Он је истакао да је разговор о Дејтону релевантан у контексту регионалних односа и шире.

Човић је у наставку излагања навео ствари које, како је истакао, нису у извјештају високог представника.

- То су нелегалне квалификације хрватског народа као мањине, што је противно Уставу. У извјештају се није изјаснио о позивима бошњачких странака за наметање политичких хрватских представника. Ту је и нелегитимно и нелегално сазивање ЦИК-а, игнорисање нелегитимности члана Предсједништва из реда хрватског народа. Затим политика СДА која релативизује важност Изборног закона - рекао је Човић.

Он је истакао да високи представник треба да дјелује непристрасно.

- Не смијемо изгубити из вида чињеницу да се БиХ темељи на начелу равноправности три народа који представљају више од 97 одсто свих грађана. Рјешења високих представника у БиХ створила су нове проблеме којима се морао бавити Европски суд за људска права. Највише проблема за хрватски народ изазвале су измјене Изборног закона. У три наврата изборним инжињерингом у Предсједништво БиХ изабран је нереални представник хрватског народа - рекао је Човић.

Он је навео да занемаривање равноправности народа "охрабрује мајоризацијска настојања која су нелегитимна у односу на Устав и Дејтонски мировни споразум".

- Имамо атмосферу неповјерења која често узрокује застој у институцијама и назадовање у спровођењу реформи. Тек кад се сви грађани буду осјећали сигурно и кад буду вјеровали да су равноправни, фокус ће се са националних платформи пребацити на економију - рекао је Човић.

Према његовим ријечима, Изборни закон је потребан прије општих избора и он не смије бити циљ сам по себи, него важан корак на путу БиХ ка политичкој стабилизацији.

- Дубоко сам увјерен да један народ не може бити срећан ако нису и остала два. Ми унутар БиХ морамо урадити неопходан искорак и у наредних шест мјесеци усвојити измјене Изборног закона - рекао је Човић и додао да очекује разумијевање и подршку међународне заједнице.