latinica  ћирилица
24/11/2020 |  20:06 ⇒ 20:10 | Аутор: СРНА

Мостар: Клиничка болница одбила респираторе које је увезла "Сребрена малина"

Универзитетска клиничка болница Мостар одбила је респираторе које им је као донацију понудила Федерална управа цивилне заштите /ФЦУЗ/, а које је из Кине увезло предузеће "Сребрена малина".
Респиратор -
Респиратор

- Понуду смо одбили јер по процјени наших анестезиолога такви уређаји не могу бити од помоћи нашим пацијентима. У принципу, постоји оправдана сумња да могу угрозити њихово здравље - рекла је портпарол Универзитетске клиничке болнице Мостар Адријана Панџа.

Она је навела да су сви анестезиолози у тој здравственој установи потписали изјаву да не желе руковати таквим уређајима јер нису за адекватну клиничку употребу.

Донација мостарској клиничкој болници најављена је путем телефонског позива из ФЦУЗ, преносе федерални медији.

Шеф Одјељења за анестезију, реанимацију и интензивно лијечење Универзитетске клиничке болнице Мостар Зоран Карловић навео је да болница не одбија донацију, него "не жели узимати респираторе који су неупотребљиви или чак приликом употребе могу бити смртоносни".

- То су другоразредни апарати који су намијењени за катастрофе или не знам ни ја за шта. Они у једном тренутку испоруче 300 у другом 900 милилитара, што значи да би тај апарат дословно убио човјека - објаснио је Карловић.

Он је подсјетио да приликом набавке спорних респиратора струка није питана, те да цијена купљених апарата не одговара њиховој вриједности и прелази је 200 пута.

- Вриједност тог апарата на тржишту кошта око двије до три хиљаде долара, а у кризи може достићи пет хиљада долара и нимало више, јер је то другоразредни апарат који је прављен негдје у гаражи, ја то не могу ни објаснити - истакао је Карловић.

Он је додао да Универзитетска клиничка болница Мостар посједује квалитетне респираторе, у поређењу са којима су респиратори које је набавила "Сребрена малина" као мобилни телефони из `70-их година.

Истичући да у случају потребе не би желио бити прикључен на такав респиратор, мостарски анестезиолог закључио је да не може дозволити да то буде нити било који други грађанин.

Предузеће "Сребрена малина" у априлу је за потребе Федерације БиХ из Кине увезла 100 респиратора које је платила 10,5 милиона КМ, за које је накнадно утврђено да имају системски квар.

Набавка ових респиратора предмет је истраге Тужилаштва БиХ.