latinica  ћирилица
24/11/2020 |  17:35 ⇒ 17:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Затварамо школе и вртиће под једним условом

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић каже да ће ученици старијих разреда основних школа, као и средњих школа прећи на онлајн наставу и да ће вртићи бити затворени.
Ана Брнабић (фото:atvbl.com) -
Ана Брнабић (фото:atvbl.com)

Као једини услов, навела је да тако морају савјетовати стручњаци из Кризног штаба.

Она је рекла да ће саслушати мишљење и препоруке стручног дијела Кризног штаба на сутрашњој сједници у вези са начином одвијања наставе у школама за старије разреде и раду вртића.

- Једна од њихових препорука је била да размислимо о онлајн настави за старије разреде, дакле у основним школама од петог до осмог разреда и средњим школама - рекла је Брнабић одговарајући на питање новинара послије отварања Вишенамјенске лабораторијске ламеле Електронског факултета у Нишу.

Ако се то сутра буде потврдило, каже премијерка Србије, моћи ће да се у најкраћем року пређе на онлајн наставу јер је за то, додаје, све технички спремно.

- И даље мислим да, што се тиче најмлађих ученика, да је њима најбезбједније у школама, али ако ме другачије савјетују стручњаци, немамо никакав проблем да њихов савјет и усвојимо - навела је Брнабић.

Исто, каже, важи и за вртиће и додаје да, ако савјет стручног деијла Кризног штаба буде да се распусте вртићи, то ће бити и учињено.

Подсјетила је да је у вези са тим било проблема и у марту, априлу и мају, јер је велики број људи тражио затварање школа и вртића, а онда је већина њих критиковала њихово затварање и постављала питање о томе ко ће сад да чува дејцу.

- Заиста, на притисак јавности ја не могу тако да доносим одлуке. Морају заиста стручни људи да ми кажу да је то прави начин, да је то безбиједније него да дјецу чувају баке и деке код куће. То је оно што је моја дилема, али ако ми стручне службе савјетују, немамо никакав проблем да то урадимо - рекла је Брнабић.

"Наћи ћемо ми кревете, али ко ће да лијечи?"

У Београду има мјеста да се збрину сви они којима је потребно болничко лијечење, али је важно да се зна да нема довољно здравствених радника, каже премијерка Србије Ана Брнабић.

Она је данас на отварању вишенаменске лабораторијске ламеле Електронског факултета у Нишу рекла да је здравствени систем пренапрегнут, али да се "и даље држи".

Брнабић је подсјетила да ће се ускоро отворити ковид болница у Батајници и апеловала на поштовање свих прописаних мјера.

- Те мјере су обавеза и препорука, али је важно да свако од нас буде одговаран и да сведе контакт на минимум, док не дође вакцина за коју се надам да ћемо је имати у децембру - рекла је премијерка Србије.

Каже и да је у овом тренутку бесмислено да говори да ли има још кревета или не у болницама, јер истиче, није ствар у томе.

- Наћи ћемо ми кревете, није то проблем, али ко ће да лијечи? -  упитала је Брнабић.