latinica  ћирилица
24/11/2020 |  16:48 ⇒ 16:49 | Аутор: СРНА

Крајишник: Штедјети, али сачувати потрошњу

Предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Крајишник изјавио је да Народна скупштина може да одобри одступање од постојећих фискалних правила, али да води рачуна да се не наруши и не прекорачи правило о дугу од максималних 60 одсто од БДП-а Српске.
Миленко Крајишник - Фото: СРНА
Миленко КрајишникФото: СРНА

- Препорука је да се строго контролише потрошња и да се у програму фискалне консолидације направе прецизне мјере које ће показати како ће се у наредном периоду буџет Српске вратити у оквир фискалних правила на начин да буде уштеда на плану текућих расхода, али не и на платама и на пензијама, јер би то смањило домаћу тражњу и потрошњу - рекао је Крајишник Срни.

Он је прецизирао да ће на дневном реду наредне сједнице Народне скупштине бити извјештај о привременом одступању консолидованог буџетског дефицита од фискалних правила, а не о дугу.

Крајишник је навео да су надлежна министарства и Влада Српске усвојили други ребаланс буџета, према којем су, у односу на ранији ребаланс, порасли приходи за 23 милиона КМ.

Он је рекао да је велики пад прихода био од индиректних пореза, а да су расходи расли мање него приходи.

- Они су расли 0,9 одсто, а уштеде су прављене на материјалним трошковима. Повећани су трансфери, углавном према здравственом сектору. Дефицит буџета према овом ребалансу је 393,8 милиона КМ, што значи да је већи од три одсто од БДП-а - навео је Крајишник.

Он каже да правило о дугу није нарушено, те да Влада има обавезу да тражи од Народне скупштине да јој одобри одступање од фискалних правила и припреми програм фискалне консолидације.

Крајишник је рекао да се такво одобрење може дати и када је ријеч о околностима попут постојања вируса корона.

Он је додао да је препорука да се непродуктивне јавне инвестиције одгоде за боља времена, а продуктивне наставе.