latinica  ћирилица
24/11/2020 |  15:49 ⇒ 17:40 | Аутор: СРНА

Дачић: Не очекујем "екстремне промјене" у односу америчке администрације

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је данас да не очекује "екстремне промјене" у односу САД према дијалогу Београда и Приштине, након промјене америчке администрације.

Дачић је рекао да је дијалог Београда и Приштине у Бриселу почео још прије доласка на власт администрације одлазећег предсједника Доналда Трампа, а у вријеме када је новоизабрани предсједник Џозеф Бајден био потпредсједник.

- Не очекујем неке екстремне промјене када је ријеч о односу САД. Не очекујем да ће Бајден бити Бајден из 90-их година, укључујући представнике америчке администрације и имена која се помињу као могућа кадровска рјешења - рекао је Дачић.

Он очекује да ће САД, и пошто Бајден преузме функције предсједника, давати и даље подршку дијалогу.

Дачић је навео да постоји разлика у приступу, односно да је Трампова администрација имала већу флексибилност када је ријеч о потреби проналажења компромисног рјешења, док је администрација демократа имала став да је то све завршено.

- Времена су се промјенила и сада је немогуће доћи до било каквог дугорочног рјешења за Косово и Метохију без сагласности и учешћа Србије - истакао је Дачић.