latinica  ћирилица
24/11/2020 |  15:45 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Захарова: Брисел да одустане од лицемјерне политике у вези са Украјином

Европска унија треба да одустане од лицемјерне политике када је ријеч о Украјини и људским правима, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

Она је коментарисала саопштење Европске службе за спољне послове у којем се наводи да одлука Москве да призна документе и саобраћајне дозволе издате грађанима и становницима Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике представља још један покушај Русије да подрива суверенитет, независност и територијални интегритет Украјине.

- Позивамо наше партнере у ЕУ да избјегавају овакву врсту очитог лицемјерја и двоструких аршина у политици према Украјини и уопште у поштовању људских права - рекла је Захарова.

Према мишљењу Захарове, ЕУ показује незаинтересованост када је ријеч о становништву Донбаса.

Захарова је нагласила да Русија жали због тога што чланице ЕУ нису учиниле ништа како би спријечиле државни удар у Украјини 2014. године и војне операције на југоистоку земље, а посљедица тога је то што је 3,7 милиона људи морало да се бори да преживи и што су сада ускраћени за основна права и слободе, јавио је ТАСС.

- Чланице ЕУ, које тврде да је заштита људских права широм свијета њихов приоритет, заправо су укључене у активности које су усмјерене против мјештана Донбаса. Одлучиле су да не признају руске пасоше које је народ Донбаса добио из хуманитарних разлога, као и да не издају визе власницима тих пасоша - додала је Захарова, уз напомену да је то очигледно кршење људских права.

Захарова је рекла и то да европске земље не поштују лингвистичка и едукациона права мјештана Донбаса који говоре руски језик, као и то да ЕУ критикује руске законе који чине да живот украјинских држављана буде лакши и игноришу правне иницијативе и поступке Кијева који њихов живот чине неподношљивим.