latinica  ћирилица
24/11/2020 |  12:26 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Сатлер: У правосуђу није било напретка

Владавина права је једини сектор у БиХ у којем није било напретка већ је чак забиљежено назадовање, изјавио је шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер.
Јохан Сатлер -
Јохан Сатлер

Сатлер, који је домаћин друге јавне дебате о владавини права "Право на правду" која се одржава онлајн, навео је да је та чињеница поменута у извјештају Европске комисије који је објављен у октобру, те додао да у анкети више од двије трећине грађана нема повјерења у судство ни на једном нивоу.

Он је подсјетио да је то поменуо и комесар за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ приликом своје посјете БиХ.

- ЕУ је и даље опредијељена да помогне БиХ да постане функционална земља и побољша ситуацију у владавини права, а то налаже активности на страни БиХ - поручио је Сатлер.

Он је истакао да у области владавине права постоје три активности које се морају спровести врло хитно.

- То су измјене закона о Високом судском и тужилачком савјету са нарочитим акцентом на провјери интегритета. Потребно је донијети закон о сукобу интереса, који је у ладицама већ двије године и потребно је ојачати заштиту "звиждача", оних који пријављују случајеве корупције - навео је Сатлер.

Сатлер је подсјетио да је прије годину дана у Парламентарној скупштини БиХ одржана дебата о владавини права и да је тада објављен извјештај независног правног стручњака ЕУ Рајнхарда Приебеа који је говорио о најважнијим недостацима у правосудном сектору, те да је од тада у БиХ било неког напретка на општем нивоу по питању 14 кључних приоритета.

- Предсједништво БиХ је предузело мјере и почело радити на 14 кључних приоритета. Имамо Мостар, гдје ће након 12 година први пут бити одржани избори, дошло је до одређеног напретка у реформи јавне управе и генерално на путу европских интеграција - рекао је Сатлер.

Он је поручио носиоцима јавних функција, члановима Савјета министара и Предсједништва БиХ, као и другим изабраним званичницима да искористе ове двије године да се уради све што се може, а нарочито да се постигне напредак у владавини права.

Амбасадор Њемачке у БиХ Маргрет Уебер рекла је да сви у БиХ траже владавину права без корупције и да то налаже и економија јер, како је навела, ниједна земља неће инвестирати у ону у којој нема владавине права.

- Треба погледати гдје БиХ стоји на индексу пословања и можемо видјети да је много простора за напредак. БиХ је добила опсежне смјернице које треба разрадити и на којима треба радити - истакла је Уеберова.

Она је позвала политичаре да ураде што је неопходно да би се што прије успоставила владавина права, што ће значити да су дјеловали на 14 приоритета и повели земљу ка ЕУ.

Извршни директор БИРН-а Денис Џидић рекао је да је у протеклих 12 мјесеци правосуђе напредовало врло мало.

- Имамо мањак транспарентности, мањак одговора и мањак одговорности у правосуђу. Именовања се врше на нетранспарентан начин. Правосуђе се још више затвара - навео је он.

Према његовим ријечима, БиХ је у десетом мјесецу епидемије вируса корона, а правосуђе и даље нема стратешки план када је ријеч о процесуирању великих предмета преко седам оптужених, који се и даље не одвијају.

Он је додао да у посљедњих 12 мјесеци није направљен ниједан системски корак да би се унаприједио правосудни систем.