latinica  ћирилица
24/11/2020 |  11:47 ⇒ 12:05 | Аутор: СРНА

Мајкићева упозорила на институције које генеришу судске спорове на штету буџета

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић поставила је данас на сједници овог дома питање предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији шта ће предузети према институцијама чије пословање генерише судске спорове који опасно угрожавају буџет институција БиХ.
Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине - Фото: РТРС
Дом народа Парламентарне скупштине Босне и ХерцеговинеФото: РТРС

- Пред Правобранилаштвом БиХ налази се 984 предмета против 32 институција БиХ, у вриједности више од 253 милиона КМ. Ту предњачи Министарство одбране, против кога је отворено 195 предмета, чија је вриједност 125 милиона КМ, Савјет министара са 15 предмета и више од 20 милиона КМ, Министарство транспорта и коминикација шест предмета и тако даље - навела је Мајкићева.

С обзиром на то да Тегелтија није присутан на сједници, одговор Мајкићевој биће упућен накнадно, у писаној форми.

Делегат у Дому народа Денис Бећиревић оцијенио је да је потписивање споразума влада Србије и Републике Српске о изградњи три хидроцентрале на Дрини "провокација за БиХ". Он сматра да се "то не смије дозволити", те пита предсједавајућег Савјета министара који је његов став о овом и шта ће Савјет мисли предузети у вези са тим.

Бећиревић је најавио да ће о овом питању тражити и реакцију Тужилаштва БиХ и високог представника у БиХ, јер сматра да је ријеч "о антидејтонском и антиуставном понашању представника Србије и Републике Српске".

Делегат Златко Милетић упозорио је на пораст морталитета у вријеме епидемије вируса корона у БиХ.

Одговори и Бећиревићу и Милетићу, такође, биће упућени у писаној форми.