latinica  ћирилица
24/11/2020 |  10:34 ⇒ 10:49 | Аутор: РТРС

Аћимовић: Не идите са симптомима међу друге људе

Др Јела Аћимовић, специјалиста епидемиологије у Институту за јавно здравство Републике Српске, рекла је да се ситуација са вирусом корона не смирује и да је велики број смртних исхода.
Јелена Аћимовић - Фото: РТРС
Јелена АћимовићФото: РТРС

- Овај број смртних исхода нам говоре да ситуација није добра и да морамо да издржимо и даље и да у наредном периоду ставимо здравље као приоритет за себе и најближе и одговорност према властитој заједници - истакла је.

Одговарајући на питање зашто је тако висока смртност, Аћимовићева је рекла да на смртност утиче велики број фактора.

- И старост је један од фактора и ова болест и даље доводи до смртних исхода код старијих особа. Што је здравље популације лошије, очекивати је већи број смртних исхода. Затим, још један фактор је како се односимо према болести, колико се на вријеме јављамо код доктора, али и сам здравствени систем и његови капацитети. Било је ситуација гдје се морало чекати код доктора, али и то се сада стабилизује. Пуно је фактора који утичу на високу смртност - истакла је др Аћимовић.

О томе како припремити организам за борбу против  вируса корона она је нагласила важност да водимо рачуна о своме здрављу.

- Сви знамо занемаривати своје здравље, али је ово вријеме кад се морамо припремити, уносити доста течности, здраву храну, витамине, важна је и физичка активност, шетање на ваздуху, довољно сна, мање стреса... То су ствари којима морамо посвећивати вријеме. Неке витамине требамо уносити у већим концентрацијама, као што су витамини Д и Ц, цинк се такође препоручује. Треба поштовати препоруке и да се не беспотребно не излажемо - нагласила је.

Рекла је и како број хоспитализованих у Републици Српској износи више од 1.000.

- Број хоспитализованих у јулу је био 15 дневно, у октобру је дневни број био преко 50, а у новембру је преко 120. То говори о оптерећењу на здравствени систем. Наше болнице су се прилагођавале, и то утиче на могућност да други људи на вријеме буду збринути. Ми још увијек можемо збринути пацијенте, али ситуација може бити гора и једино рјешење је да смањимо ширење у заједници. Имамо ситуација да је неко са симптомима долазио на посао, имао симптоме, а дружио се.. Само нас може спасити то да смо одговорни. Имамо случајеве и да људи кажу "да су само прехлађени", а не знају да могу бити заражени. Не идите са никаквим симптомима међу друге људе - то је основно. Због случајева попут оних да су заражени а ходају, морамо стално држати дистанцу. Данас је толико заражених да је тешко организовати било какав скуп, дружење, а да не буде једна заражена особа - нагласила је.

Истакла је и да имају случајеве поновно заражених, али да су они ријетки, те да у сваком случају морају да поштују мјере, јер се не зна колико може ковид представљати ризик за њих.

Извор: Н1