latinica  ћирилица
24/11/2020 |  09:40 ⇒ 10:21 | Аутор: АТВ

Петковић поднио оставку на мјесто предсједника Градског одбора УС Бањалука

Милан Петковић, предсједник Градског одбора Уједињене Српске Бањалука поднио је неопозиву оставку на ту позицију.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

Незадовољан личним резултатом на изборима, унутарстраначким односима и сматрајући да те подјеле и нетрепељивости не може да помири, предсједнику странке Ненаду Стевандићу упутио је писмо које преносимо у цијелости:

Поштовани предсједниче,

Обавјештавам Вас да на основу члана 55 статута Уједињене Српске (у даљем тексту: УС) подносим НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ на мјесто предсједника Градског обора УС Бања Лука (у даљем тексту: ГрО УС БЛ), а која оставка ступа на снагу дана 23.11.2020. год.

Наиме, на функцију предсједника ГрО УС БЛ изабран сам на скупштини која је одржана дана 07.05.2017. год. у Бањалуци. У протеклом периоду заједно са замјеницима и осталим сарадницима урадили смо много на формирању мјесних, реонских и подручних одбора. На општим изборима 2018. год. УС је у Бањалуци освојила 4.896 гласова, док је на локалним изборима 2020. год. према незваничним резултатима, освојила најмање 8.210 гласова.

Прије почетка изборног процеса, као и на сједници предсједништва ГрО УС БЛ сам изнио своју проћену да је реалан резултат 8.000 гласова, док је пројекција Главног изборног штаба била 12.000 гласова. Очито је да странка није остварила планирани резултат, а кривица мора да буде на носиоцима највиших страначких функција.

Без обзира на резултат, оно што је примјетно је то, да се у изборном процесу није поштовала страначка хијерархија и дисциплина, да су поједини кандидати вршили "унутарстраначки изборни инжењеринг" на који су били упозорени и од стране Вас као предсједника УС, док се изборни штаб није ни бавио тим проблемом.

Након прелиминарних резултата избора, очито је да је тај инжењеринг и вршен. Као предсједник ГрО УС БЛ, упознат сам са унутрашњим односима у Гро УС БЛ, те сматрам да нисам особа која може да помири подјеле и нетрпељивости које постоје, а чији сам узрок можда ја, а можда и неко или нешто сасвим друго. Мој лични резултат на овим изборима није оправдао позицију носиоца листе, те је и то један од разлога подношења неопозиве оставке.

Протекле године рада у ГРО УС БЛ не сматрам изгубљеним временом, него периодом у коме сам стекао огромно искуство, као и сараднике и познанства на која сам поносан. Мој евентуални даљњи рад и ангажман у УС биће у складу са одлукама које руководство буде донијело у наредном периоду, а Гро УС БЛ желим пуно среће и добре резултате у наредном периоду.