latinica  ћирилица
24/11/2020 |  08:39 | Аутор: sputniknews.com

Руски мировњаци почели са разминирањем Карабаха

Руска војска наставља разминирање у Карабаху у зонама одговорности мировних снага, саопштила је прес служба Министарства одбране.
Руски мировњаци почели са разминирањем Карабаха (Фото: Sputnik / Максим Блинов) -
Руски мировњаци почели са разминирањем Карабаха (Фото: Sputnik / Максим Блинов)

- Руске инжењерске јединице укључене су у инжењерско извиђање и уклањање мина на рутама између мировних осматрачница и јавних путева - наводи се у саопштењу.

Министарство додаје да се мине уклањају у близини насеља и објеката друштвене инфраструктуре.

​У саопштењу се истиче да се откривена муниција и експлозивне направе одвозе на полигон, гдје се уништавају. Муниција која се не може евакуисати уништава се на лицу мјеста.

- Једна од фаза радова на прегледању терена на присуство експлозивних предмета је проучавање положаја на којима ће се градити стационарни пунктови за службу руских мировњака - прецизира се у саопштењу Министарства.

Такође се додаје да су деминери опремљени савременим заштитним одијелима и средствима за тражење експлозивних предмета.

Хуманитарно разминирање територија у непризнатом Нагорно-Карабаху почело је у понедјељак.

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један дио региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.