latinica  ћирилица
22/11/2020 |  18:56 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Проблеми прерађивача воћа и поврћа (ВИДЕО)

Пандемија вируса корона донијела је велике проблеме и прерађивачима воћа и поврћа из Семберије. Нису успјели да остваре зацртане планове у производњи, имали су проблема са набавком сировине али и пласманом и наплатом готових производа. Иако су забиљежили губитке у пословању свима је био циљ да задрже постојећи број радника, те да откупе што више сировине од домаћих пољопривредних произвођача. Фабрика "Сава Семберија" до сада је у, интервентном откупу, откупила 6.000 тона сировине од пољопривредних произвођача.
Прерађивачи - Фото: РТРС
ПрерађивачиФото: РТРС

У фабрици "Сава Семберија" план производње за ову годину био је прерада 8.000 тона сировине, а у интервентном откупу који траје до краја овог мјесеца откупљено је око 6.000 тона воћа и поврћа.

И у овој фабрици суочавају су се са проблемима које је пандемија вируса корона изазвала на глобалном тржишту, па тако њихови купци који су углавном из иностранства робу држе у магацинима и траже одгоду плаћања.

- Без мјера Владе Српске и ресорног министарства ми не би ушли у производни процес. Захваљујући тим мјерама ушли смо у производни процес, откупили све количине које су биле довезене и прерадили већ 90 одсто планираних количина за ову годину - рекао је Стеван Филиповић, директор фабрике "Сава Семберија".

У предузећу "Спектар дринк" сви планови раста производње и плата запослених заустављени су ради очувања радних мјеста.

Током љетних мјесеци велики пад забиљежен је због недоласка дијаспоре. За 70 одсто смањен је извоз у Црну Гору, Хрватску и Словенију због њихове лоше туристичке сезоне.

- Пад прихода ће бити 12 одсто и планирамо да ову годину радимо без добити јер тих 12 одсто представља добит фирме. Спреман сам, као власник и послодавац да добит буде ништа, само да наставимо у позитивном правцу. У задњих мјесец дана евидентно је све веће присуство короне у друштву, међу запосленим и становништвом, и већ имамо 10 одсто радника који су у привременој изолацији по основу обољелог члана домаћинства или симптома корона вируса - казао је Ђорђе Славињак, власник и директор компаније "Спектар дринк".

Због недовољних количина сировине коју једним дијелом увозе из Србије и Македоније производња у предузећу "Натура фуд" мања је за 40 одсто од планиране. Највише је подбачено у преради краставаца, те су умјесто планираних 500 тона прерадили половину.

А кад је ријеч о црвеној паприци за ајвар, прерађено је 500, умјесто 1000 тона.

- Корона је утицала да људи пропуштају брање. Ми смо познати по производњи краставца и ајвара. Пољопривредници препуштају краставац да расте, нама не треба трећа класа, већ прва, поготово што доста наше производње извозимо, тако да смо и у краставцу подбацили око 50 одсто, као и у ајвару, с обзиром да смо везани за Србију и Македонију - навео је Сенахуид Хуремовић, директор фирме "Натура фуд".

Сви семберски прерађивачи воћа и поврћа могу се похвалити да имају високо ковалитетне производе без адитива, конзерванса, вјештачких арома и боја које извозе не само на европско тржиште него и Америку, Аустралију и Азију.