latinica  ћирилица
22/11/2020 |  09:47 ⇒ 11:23 | Аутор: СРНА

ФЗО: Значајан помак захваљујући пулмолошкој рехабилитацији

Пацијенти, који су прележали вирус корона, а потом су били на пулмолошкој рехабилитацији захваљујући Фонду здравственог осигурања Републике Српске поручили су да осјећају значајан помак у опоравку општег здравственог стања.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Фонд је подсјетио да је међу првима у региону почео да финансира медицинску рехабилитацију и за осигуранике који су прележали вирус корона.

Један од пацијената, Миле Мијић из Зворника је послије тешке клиничке слике и механичке вентилације био упућен на продужену медицинску рехабилитацију у Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" у Бањалуци.

Он је истакао да већ послије 15 дана осјећа вели помак у физичком и психичком здрављу, јер је научио многе вјежбе и технике које ће му помоћи да и убудуће побољша квалитет живота.

Осим Завода "Мирослав Зотовић", пулмолошка рехабилитација за обољеле од вируса корона, али и за друге пацијенте, омогућена је и у Здравствено-туристичком центру /ЗТЦ/ "Врућица" у Теслићу, који је добио сагласност Министарства здравља и социјалне заштите за пружање ове услуге.

Ове установе су, за сада, једине у Српској које имају сагласност ресорног министарства за пружање овог вида медицинске рехабилитације.

Специјалиста физикалне медицине и рехабилитације Сњежана Новаковић Бурсаћ навела је да поједини пацијенти након опоравка од ковида 19 буду у лошој психофизичкој кондицији, са нарушеном функцијом плућа и других органских система, те да се суочавају са дуготрајним посљедицама.

- Код одређеног броја пацијената, поготово оних који су лијечени уз подршку механичке вентилације или респиратора, након прележане инфекције, заостану значајни функционални проблеми, како респираторног система, тако и мишићно-коштаног. Због тога је пост-ковид рехабилитација изузетно значајна због њиховог бржег и потпунијег опоравка - истакла је Бурсаћева.

Уз констатацију да је здравствени систем Републике Српске први у регији осигураницима омогућио пост-ковид рехабилитацију о трошку Фонда, Бурсаћева је додала да је фокус рехабилитације на пулмолошкој рехабилитацији, побољшању физичке кондиције и психосоцијалној подршци.

Фонд је подсјетио да је од новембра омогућио продужену медицинску рехабилитацију и за осигуранике који су прележали инфекцију вируса корона, послије болничког лијечења по препоруци надлежних љекара.

Рехабилитација се може одобрити у трајању до 28 дана, а могућа је и обнова рехабилитације у трајању до 14 дана.