latinica  ћирилица
22/11/2020 |  07:38 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Сахрањен патријарх српски Иринеј (ФОТО/ВИДЕО)

Патријарх Иринеј сахрањен је у крипти Храма Светог Саве на Врачару. Претходно је литургију служио митрополит дабробосански Хризостом.
Сахрана патријарха Иринеја - Фото: Screenshot/YouTube
Сахрана патријарха ИринејаФото: Screenshot/YouTube

Од патријарха Иринеја данас су се поред његовог одра бесједама опростили предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић, а руски митроплит Иларион прочитао је писмо патријарха московског и цијеле Русије Кирила.

У Храму Светог Саве на Врачару данас су били и представници Срба из региона, као и других вјерских заједница.

Његова светост патријарх српски Иринеј преминуо је у петак, 20. новембра, у 90. години у Војној болници Карабурма од посљедица вируса корона.

Преглед дана:

13.25 - У крипти храма Светог Саве сахрањен је патријарх српски Иринеј

Патријарх српски Иринеј сахрањен је у крипти Храма Светог Саве на Врачару.

Сахрана патријарха Иринеја (Фото: Screenshot/YouTube )

13.15 -  Гардисти преносе тијело патријарха у крипту

Тијело патријарха Иринеја у крипту преносе гардисти Војске Србије.

13.10 - Вучић: Остаће Србија вјерна твом путу и дјелима

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, говорећи над одром патријарха Иринеја, да се једно време завршило, само овоземаљско време патријарха љубави, вријеме разума, време онога који је толико одговарао из Павлове посланице.

- Његова светост патријарх српски Иринеј склопио је очи онако како је и живио, у миру са собом, Богом, Црквом и људима - истакао је Вучић.

Он је навео да је живот патријарха Иринеја имао јасне циљеве, Вога, љубав и Србију и цјелокупан српски народ.

13.00 - Додик: Патријарх Иринеј имао љубав за све нас и радо је долазио у Српску

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да окупљени испред одра патријарха Иринеја се испуњава његова жеља да будемо сабирани као народ и да је имао снагу и моћ да нас сабере и увијек држи заједно.

12.58 - Патријарх Кирил: Патријарх Иринеј цијели свој живот посветио духовној бризи о Цркви

Руски патријарх Кирил у име архипастира и пастира, монаштва и мирјана Руске правосланве цркве изразио је саучешће поводом упокојења српског патријарха Иринеја.

12.40 - Митрополит Хризостом: Патријарх Иринеј је био достојан учитеља патријарха Павла

Нека је вјечни покој нашем патријарху и оцу нашему патријарху Иринеју, рекао је митрополит дабпрбосански Хризостом после опијела упокојеном патријарху Иринеју.

Сахрана патријарха Иринеја (фото: Screenshot/YouTube )

11.23 - Молитвом Отпуст завршена литургија, почело опијело

Молитвом која се зове "Отпуст" завршена је заупокојена литургија, а одмах након тога почело је патријарашко опело патријарху Иринеју.

Митрополит Хризостом служи опијело, а владике саслужују. 

Послије опијела од патријарха ће се опростити предсједник Србије Александар Вучић, митрополит Хризостом, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и старјешина Саборне цркве у Београду протојереј-ставрофор Петар Лукић.

Храм Светог Саве - опијело (фото: Screenshot/YouTube )

10.10 - У Храм на Врачару стигли Додик и Вучић

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић стигли су у Храм Светог Саве на Врачару гдје се служи заупокојена литургија блаженопочившем патријарху српском Иринеју.

Храм Светог Саве: Милорад Додик испред одра (Фото: Screenshot )

09.55 - Бесједа епископа бачког Иринеја

- Он је, како нас учи свети апостол Павле, онај који нас људе иједне и друге како каже, саставља у једно, разрушио је преграду вјековну која развдаја, од свих људи свих нас ствара једнога новог човјека - рекао је епископ Иринеј.

Одар блаженопочившег патријарха Иринеја (Фото: Screenshot )

Епископ бачки Иринеј рекао је да је паатријарх Иринеј био понекад изложен неправедним осудама: неки су говорили да није довољно савремен, а други да је ригидан, да показује нетрпељивост коју преписују и Цркви, а трећи како је сувише попустљив и спреман на компромисе.

Храм Светог Саве - литургија (фото: Screenshot )

- Ништа од свега тога није истина, зато што је патријарх, како му је име гласило, био човјек мира и мироносца и миротворца и међу људима, хришћанима и народима. Испраћамо га више са радошћу него са жалошћу - рекао је епископ.

Литургија за упокојеног Патријарха (фото: Screenshot )

09.30 - Руски митрополит Иларион на сахрани патријарха Иринеја

Сахрани патријарха српског Иринеја данас у Храму Светог Саве присуствује шеф делегације Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион /Алфејев/.

Храм: Литургија упокојеном патријарху Иринеју - владике (Фото: Screenshot )

 Митрополит Иларион, који је и предсједник Одјељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, учествује и у заупокојеној литургији у Храму Светог Саве.

Храм Светог Саве: Одар патријарха Иринеја (Фото: Screenshot )

09.00 - У току Света заупокојена литругија поводом упокојења патријарха Иринеја

Литургију служи митрополит дабробосански Хризостом, а саслужују и више архијереја и свештеника Српске православне цркве.

Пренос на РТРС и нашем порталу.

Литургија за упокојеног патријарха Иринеја (Фото: Screenshot )

У наставку ће бити служено опијело послије кога ће се од блаженопочившег патријарха Иринеја бесједама опростити старјешина Саборног храма Светог архангела Михаила у Београду протојереј-ставрофрор Петар Лукић, митрополит дабробосански Хризостом, предсједник Србије Александар Вучић и предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

Српски патријарх ће потом бити сахрањен у крипти Храма Светог Саве.

08.20 - Грађани ће моћи да се опросте од патријарха за време заупокојене литургије

За разлику од јучерашње слике када су грађани у великом броју улазили у Саборну цркву, од јуче у Храму Светог Саве и испред храма је потпуно другачија слика.

За време трајања заупокојене литургије грађани ће моћи да уђу у Храм Светог Саве и поклоне се над одром патријарха Иринеја. У крипту ће моћи да уђе само свештенство и епископи, јавља РТС.

Сви грађани који се буду окупили испред Храма све ће моћи да прате на два видео бима.

07.35 - Грађани у Храму Светог Саве одају пошту патријарху Иринеју

Грађани долазе у Храм Светог Саве како би одали почаст патријарху Иринеју. Тако је било током цијеле ноћи, јавља РТС.

Свештеници над одром патријарха Иринеја читају Јеванђеља и тако ће бити све до 9 часова када почиње света заупокојена литургија. У 11 сати је опијело, а затим слиједе и бесједе.

Тијело патријарха Иринеја у Храму Светог Саве (фото: Танјуг)

У овом моменту је обустављен и саобраћај у свим споредним улицама око храма Светог Саве.

----------------------------

Тијело патријарха је јуче из Саборне цркве пренијето у Храм Светог Саве. Свештеници су цијеле ноћи читали јеванђење над његовим одром.