latinica  ћирилица
21/11/2020 |  18:52 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Добој: Понављање избора, или притисак на ЦИК (ВИДЕО)

ДНС, ПДП, СДС и Народни покрет Бањалука зове - поново су позвали Централну изборну комисију БиХ, да понови изборе у Добоју. Разлог су, како наводе, уочене изборне нерегуларности у изборном дану. СНСД то види као притисак на ЦИК, да се донесе политичка одлука, која је против воље грађана Добоја, јер, катерогични су, изборних нерегуларности, 15. новембра, није било.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Након што су прије четири дана поднијели захтјев ЦИК-у да се у Добоју понове избори, представници четири опозициона политичка субјекта са истим захтјевом изашли су пред медије.

Тврде да су њихови посматрачи одстрањени са бирачких мјеста, чиме је, према ријечима лидера ДНС-а Ненада Нешића, онемогућена регуларност изборног процеса и сам ток избора у том граду.

- ДНС тражи нове изборе у Добоју фер и поштене. Нама не треба ниједан украден глас, али нећемо дозволити да нама украду ниједан глас који је у добио ДНС - рекао је Ненад Нешић, предсједник ДНС-а.

Да су нови избори једино рјешење, категорични и у СДС, Народном покрету Бањалука зове и ПДП-у.

Игор Црнадак, потпредсједник ПДП-а, каже, потребно је спровести комплетну нову процедуру, да би се спријечиле изборне махинације за које оптужује СНСД.

- Што се тиче ПДП-а, немамо никаквих ограда, немамо никаквих ограничења, условљавања, кад год одлуе да се проведу нови избори, је оно што заслужују људи у Добоју - казао је Црнадак.

Буду ли избори поновљени биће то атак на буџет Добојлија, одговарају из СНСД-а.

Члан Предсједништва ове странке Сања Вулић категорична је, никаквих нерегуларности није било осим потеза опозиције да своје чланове бирачких одбора изведе са гласачких мјеста и прави протесте на дан избора.

- Став СНСД-а је да нема потребе и основа да се понове избори. Ако до тога дође, умајући у виду да имају добре односе са члановима ЦИК-а. Ми смо апсолутно спремни за још једну револуционарну и још убједљивију побједу - навела је Вулићева.

СНСД-ов кандидат за градоначелника Добоја Борис Јеринић тврди да је сценарио понављања избора раније договорен, јер су у опозицији били свјесни свог пораза на изборима, будући да нису били на терену са грађанима.

- Ко губи има право да се љути, то је њихово демократско право. Они покушавају на тај начин да врше притисак, сталним позивањем ЦИК-а. Градска изборна комисија и бирачки одбори имају надлежност за регуларност избора, а не политички субјекти. Што се нас тиче, ми смо спремни да изађемо пред грађане сваких седам дана - нагласио је Јеринић.

ЦИК ће, како је одлучено на посљедњој сједници, по службеној дужности покренути поступак провјере повреде основних изборних права у основној јединици Добој на свим бирачким одборима.

Предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар мишљења је да треба причекати с коначним утврђивањем изборних резултата, јер је сада ријеч о прелиминарним, те након тога донијети коначну одлуку.