latinica  ћирилица
21/11/2020 |  17:49 ⇒ 22/11/2020 | 07:51 | Аутор: РТРС

Шкрбић: Екстракти нара могу да помогну у превенцији вируса (ВИДЕО)

Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић, гостујући у емисији "Здравосфера" наше Телевизије, говорио је о новом, природном методу сузбијања вируса, потенцијално и новог вируса корона.
Емисија Здравосфера - Фото: РТРС
Емисија ЗдравосфераФото: РТРС

Како је појаснио, ради се научној студији, сарадника са Медицинског факултета и њега, базираној на екстрактима биљке нар, која је, након што је објелодањена, попримила свјетске размјере.

Он је нагласио да је у питању биљни препарат домаћег нара, поријеклом из Херцеговине.

- Ми смо у сарадњи са Институтом за љековито биље др Јосиф Панчић из Београда кренули у озбиљну серију истраживања са екстрактима нара. Почели смо га примјењивати код пацијената који имају дијабетес. Код особа обољелих од те болести нар значајно обара масноће и шећер, поправља крвни притисак, дјелује протуупално и има бројне друге ефекте – рекао је Шкрбић.

Он је казао да је нар једна од четири библијске биљке, које се спомињу у Старом и Новом завјету, поред смокве, маслине и грожђа.

- Заједно са мојим сарадницима почели смо озбиљно истраживање које је објављено у канадско-америчком часопису Molecular and Cellular Biochemistry. Ради се о јако престижном часопису. 28. августа смо послали рад, након мјесец дана смо добили одговор да је исти прихваћен, за шта смо примили и честитке, да би он прије десетак дана био и објављен – навео је Шкрбић.

Опширније у видеу: