latinica  ћирилица
21/11/2020 |  15:09 ⇒ 15:16 | Аутор: СРНА

БиХ би наредне године могла исупунити услове за добијање статуса кандидата

Руководства оба дома Парламентарне скупштине БиХ изнијела су став потпредсједнику Европске комисије Жозепу Борељу да би 2021. година, у којој нема избора, могла бити година у којој би БиХ могла испунити услове за добијање статуса кандидата за пуноправно чланство у ЕУ.
Сарајево - Фото: СРНА
СарајевоФото: СРНА

То би трајно и неповратно трасирало европски пут БиХ и представљало најснажнију могућу подршку свим проевропским снагама и политикама у БиХ, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Чланови колегијума оба дома парламента упознали су Бореља, који је и високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику, и са својим виђењем постигнутог од Дејтона до данас, циљевима које тек треба реализовати, те изнијели став да би наредна година могла бити и година реформи.

У саопштењу је наведено да су у отвореном и искреном разговору изнесена различита виђења актуелног политичког тренутка у БиХ, али и наглашен заједнички став о потреби убрзања европског пута БиХ и добијања статуса кандидата за пуноправно чланство у ЕУ.

У разговору су учествовали предсједавајући Представничког дома Небојша Радмановић, предсједавајући Дома народа Никола Шпирић, замјеници предсједавајућег Дома народа Бакир Изетбеговић и Драган Човић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Денис Звиздић и, у име замјенице предсједавајућег Представничког дома Борјане Кришто, посланик Даријана Филиповић.

Охрабрујући чланове руководства парламента БиХ да наставе започете реформе, посебно доношење закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/, сукобу интереса и јавним набавкама, Борељ је поручио да ће ЕУ пружити пуну подршку БиХ, али да динамика њеног европског пута и добијање кандидатског статуса у највећој мјери зависе од опредјељења домаћих лидера да у значајној мјери реализују реформе и приоритете из Мишљења Европске комисије.

Борељ је напоменуо да је Дејтонски мировни споразум окончао трагични ратни сукоб и обезбиједио мир и стабилност, те нагласио да јасна европска перспектива БиХ и процес европских интеграција представљају покретачку снагу за наставак процеса помирења и јачања повјерења у БиХ.

Поздравио је постизање споразума којим је омогућено одржавање избора у Мостару, као и усвајање Пословника о раду Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, који ће омогућити успостављање блиске сарадње између парламента БиХ и Европског парламента.

Захваљујући Борељу за посјету и исказану подршку БиХ на њеном европском путу, чланови руководства парламента БиХ истакли су опредијељеност да заједнички раде на испуњавању 14 приоритета из Мишљења Европске комисије.

Борељ борави у посјети БиХ поводом 25 година од закључивања Дејтонског мировног споразума.

Састанку је присуствовао је и шеф Делегације и специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Сатлер.