latinica  ћирилица
21/11/2020 |  14:44 ⇒ 17:07 | Аутор: СРНА

Русија забранила улаз британским званичницима

Русија је забранила улаз за 25 британских званичника као одговор на санкције Лондона у вези са случајем Магницки, рекла је данас портапролка Министарства спољних послова Марија Захарова.
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова) -
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова)

- Као одговор на непријатељске поступке британских власти и на основу принципа реципроцитета, руска страна донијела је одлуку да уведе личне санкције против 25 британских званичника којима се забрањује улаз у Русију - рекла је Захарова.

Навела је да Москва позива Лондон да се уздржи од "неоснованих конфронтација".

- Непријатељски кораци против Русије неће остати без адекватног одговора - додала је Захарова и подсјетила да је Британија у јулу увела санкције против великог броја руских званичника у вези са случајем Магницки под "апсурдним и натегнутим изговорима".

Почетком јула британски министар спољних послова Доминик Раб увео је нове санкције против 49 људи и група оптужених за кршење "амандмана Магницки", који долазе из Русије, Саудијске Арабије, Сјеверне Кореје и Мјанмара.

Ове санкције се заснивају на закону које су САД усвојиле 2013. године, а име је добио по Сергеју Магницком, руском књиговођи који је умро у затвору 2019. године гдје је био под сумњом да је управљао шемом пореских превара.

Западни званичници и медији пожурили су да идентификују Магницког као узбуњивача који је открио државну шему корупције. Закон Магницски, који је усвојен у САД, усмјерен је против руских званичника оптужених за умијешаност у смрт Магницког.

Овим званичницима забрањен је улаз у САД као и кориштење америчког банкарског система. Верзија санкција у Великој Британији ослања се на сличан образац, подсјећа Спутњик.