latinica  ћирилица
21/11/2020 |  13:39 ⇒ 13:40 | Аутор: СРНА

Петковић: Појачати међународно присуство у српским срединама

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић осудио је покушај непознатих особа да у Грачаници запале српску заставу и споменик Милошу Обилићу и позвао да се појача међународно присуство ради побољшања безбједности у српским срединама, док је Србе замолио да буду уздржани.
Петар Петковић - Фото: Facebook
Петар ПетковићФото: Facebook

Петковић је навео да су се екстремисти синоћ осмјелили да нападну сам центар Грачанице, гдје су покушали да спале споменик Милошу Обилићу и српску тробојку, а то је спријечено спонтаном реакцијом житеља Грачанице, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Нагласио је да су провокације ове врсте посебно опасне у данима када је српски народ у жалости због упокојења Његове светости патријарха Иринеја, због чега они који се старају о безбједности на Косову и Метохији морају осигурати српском народу да жали у миру.

- Очекујем да међународно безбедносно присуство у српским срединама на централном Косову и Метохији буде хитно појачано и да на Приштину буде извршен притисак како би се ускратила политичка подршка екстремистичким групама - поручио је Петковић.

Он је упозорио да је недопустиво да такозване косовске безбједносне снаге и специјалне полицијске јединице, парадирајући оклопним транспортерима у српским срединама на централном Косову и Метохији, демонстрирају силу у функцији застрашивања и онеспокојавања Срба, умјесто да се баве обуздавањем албанских екстремистичких група.

Петковић је указао на то да формације, које су дијелом састављене од некадашњих припадника ОВК, не могу бити гаранција безбједности српског народа и ефикасан одговор на појачане провокације албанских екстремиста.

- Србе на Косову и Метохији молим да у наредним данима буду обазриви, али и уздржани како не би давали поводе екстремистима за безбједносну дестабилизацију ширих размјера - апеловао је Петковић