latinica  ћирилица
21/11/2020 |  11:38 ⇒ 12:02 | Аутор: СРНА

Поворка са тијелом блаженопочившег патријарха кренула ка Храму Светог Саве

Поворка са тијелом блаженопочившег патријарха српског Иринеја у пратњи припадника Војске Србије кренула је од Саборне цркве у Београду према Храму Светог Саве.
Поворка са тијелом блаженопочившег патријарха српског Иринеја - Фото: СРНА
Поворка са тијелом блаженопочившег патријарха српског ИринејаФото: СРНА

Ковчег са тијелом патријарха Иринеја из цркве су изнијели припадници почасног вода Гарде Војске Србије и положили га на лафет, који вуче возило Војске Србије.

Претходно је ковчег са тијелом упокојеног патријарха био изложен у Саборној цркви за вријеме литургије поводом славе Саборне цркве, Аранђеловдана, а затим је служен помен.

Литургију и помен служио је митрополит дабробосански Хризостом уз саслужење владике шумадијског Јована, крушевачког Давида и нишког Арсенија, у молитвеном присуству епископа ремезијанског Стефана, викара Патријарха српског.

Тијелог патријарха Иринеја било је изложено у централном дијелу цркве, међу народом, у дрвеном сандуку, прекривеном провидним стаклом, на којем су били постављени бијела капа – камилавка, коју је добио приликом устоличења, као и жезло и патријархова зелена одежда.

По доласку у фрам Светог Саве тијело патријарха биће изложено све до сутра када ће по завршетку литургије и опијела бити похрањено у једно од гробних мјеста у крипти Храма, гдје су предвиђена мјеста и за тијела других патријараха Српске православне цркве.