latinica  ћирилица
21/11/2020 |  11:20 ⇒ 11:26 | Аутор: СРНА

Борељ: Помирење важан дио 14 приоритета из мишљења Европске комисије

Високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозеп Борељ изјавио је да је дан када се обиљежава 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума историјски важан за БиХ, али и за Европу, те да је помирење у БиХ саставни дио 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије
Додик, Комшић и Џаферовић са Жозепом Борељом - Фото: СРНА
Додик, Комшић и Џаферовић са Жозепом БорељомФото: СРНА

Он је поздравио заједничку изјаву чланова Предсједништва БиХ поводом 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, којом је препозната могућност јачања помирења, мира, међусобног поштовања и уважавања свих у БиХ, као и потребе да се ода почаст свим цивилним жртвама рата.

- Ово је добра прилика да се осврнемо на све што се дешавало у прошлости, да одамо почаст и сјетимо се жртава и свих оних који су радили и настављају радити на путу помирења - изјавио је Борељ новинарима у Сарајеву, након састанка са члановима Предсједништва БиХ.

Борељ је додао да сада домаће власти морају да интензивирају напоре како би остварили искораке и резултате на основу реформами које ће БиХ и њене грађане довести корак ближе ЕУ.

- Статус кандидата се може озбиљно узети у разматрање тек када имамо напредак у свих 14 приоритета исказаних у Мишљењу Европске комисије и ту наглашавам важност напретка у складу са овим приоритетима - поручио је Борељ.

Борељ је истакао да би му било задовољство да је имао прилику да присуствује једној заједничкој комеморацији и сјећању на све жртве, јер би то био важан знак и прилика да се подсјете важности даљих искорака.

- Помирење је саставни дио 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије. Прошлост морамо да уважавамо, али се истовремено морамо окренути и будућности. Када говоримо о будућности, разговарали смо о искорацима и изазовима на европском путу БиХ. Још једном потврђујем подршку са наше стране коју исказујемо напорима БиХ на њеном европском путу - рекао је Борељ.

Борељ је додао да је будућност БиХ европска, те да не жели да дијели лекције било коме, али вјерује да може да подијели нека своја искуства.

- Долазим из земље која је и сама прошла кроз ужас грађанског рата. Наше помирење је највећим дијелом резултат напорног рада у процесу придруживања ЕУ. ЕУ је већ сада водећи економски и сваки други партнер за ову земљу. У скорије вријеме је то кроз подршку коју осигуравамо у борби против пандемије вируса корона, ублажавању негативних социо-економских посљедица. Нама је било задовољство да пружимо руку подршке и да сарађујемо - истакао је Борељ.

Он је напоменуо да више од 80 одсто становништва у БиХ подржава европске интеграције.

- Сигуран сам да већина, па вјероватно и сви политички лидери, желе да задовоље жеље грађана. Имам искуства која могу да подијелим, искуства земаља које су на Европу гледале као на свјетло у мраку које ће им донијети економске, политичке слободе, солидарност као најважније карактеристике ЕУ. Сигуран сам да су то циљеви и перспективе које прижељкују сви у овој земљи - истакао је Борељ.

Он је грађанима БиХ честитао 25 година од успостављања мира, те захвалио члановима Предсједништав БиХ на позиву да заједничким напорима приближе земљу ЕУ, напомињући да су имали искрен и отворен разговор о садашњој ситуацији и перспективи БиХ на њеном европском путу.