latinica  ћирилица
21/11/2020 |  10:03 ⇒ 10:04 | Аутор: СРНА

Филимонова: Двоструки стандарди Запада у корист муслиманске стране и СДА

Руски аналитичар Ања Филимонова оцијенила је да је након 25 година Дејтонски споразум озбиљно трансформисан, те да су међународна заједница и западне земље показале двоструке стандарде, морал и језик све у корист фаворизовања муслиманске стране и СДА као њеног политичког инструмента.
Ана Филимонова - Фото: СРНА
Ана ФилимоноваФото: СРНА

- На тај начин су кршени интереси друга два народа, а посебно српског и Републике Српске. Ма колико се данас то чинило немогућим у пракси, али све "новитете" високог представника у будућности треба укинути - рекла је Филимонова у интервјуу за Срну.

Она је истакла да је прави мир, који је неопходан свим народима БиХ, а не политичким профитерима, могућ само на основу искреног и дубоког дијалога, узимајући у обзир интересе свих страна, и елиминишући факторе који ограничавају развој и отворено угрожавају безбједност народа.

Филимонова, која је доцент Московског хуманитарног универзитета и главни уредник сајта "Српски став", оцијенила је да институција високог представника није испунила функцију заштите изворног Дејтона, чија се трансформација одвијала под притиском западног фактора, управо у лику високог представника.

Према њеним ријечима, високи представник је нелегалним бонским овлашћењима, присвојио функцију "врховног владара" која му не припада, дјелујући толико својевољно да његови поступци више одговарају формули "фараонске", а не демократске контроле.

Навела је да је високи предстанвик своју вољу наметао или преко страних судија, Бошњака и Хрвата у Уставном суду БиХ, или директним притиском на руководство ентитета ради постизања договора о преношењу надлежности са ентитетског на ниво БиХ.

Филимонова објашњава да је резултат тога чињеница да тренутно устројство БиХ не одговара оригиналном тексту Устава, који је утврђен Дејтонским споразумом, а према којем БиХ припада само десет надлежности.

Она је подсјетила да су три области претрпјела главне измјене – одбрана, јер су формиране Оружане снаге БиХ и обавјештајна служба /ОБА/ са забраном "оснивања других обавјештајних служби", што је истовремено грубо кршење Дејтона и озбиљна пријетња сигурности читавог региона.

Филимонова истиче да су ту и порези, односно увођење ПДВ на нивоу БиХ, те на крају правосуђе, односно формирање Суда и Тужилаштва БиХ.

- Те надлежности су пренесене са ентитета на ниво БиХ, односно, умјесто изворне конфедералне структуре предвиђене Дејтонским споразумом, добили смо федералну структуру БиХ, која директно пријети пуном интеграцијом, распадом Републике Српске - рекла је Филимонова.

ОРГАНИ НА НИВОУ БиХ СУ НЕФУНКЦИОНАЛНИ

Филимонова је оцијенила да прелазак са конфедералног на федеративни принцип по себи представља флагрантно кршење изворног Дејтона, али да и на практичном нивоу треба истаћи само негативне ефекте ове нелегитимне трансформације.

- Чињеница је да су органи на нивоу БиХ нефункционални, а у њеном политичком систему недостаје демократије као главног услова за развој. Демократски процес у потпуности блокира једна страна - СДА, која негира изворне дејтонске принципе. У будућности није могуће уклонити ову баријеру нити учинити власти БиХ функционалнијим, с обзиром на чињеницу да је СДА њен кључни фактор - каже она.

Филимонова напомиње да СДА, не скривајући, ради на концентрацији политичке моћи и контроле у својим рукама, а имајући у виду да је то муслиманска странка, то значи да јој је главни циљ централизација БиХ и власти.

- Тачније, монополизација власти, што је у супротности са дејтонским принципима, који обезбјеђују широку политичку аутономију два ентитета и механизме за заштиту права сва три конститутивна народа - навела је она.

Филимонова истиче да се поставља питање сврсисходности и циљева нелегитимног, противуставног преношења државних овлашћења на ниво БиХ, ако то аутоматски значи укидање демократског процеса, права на самоуправу и немогућност одржавања динамичке равнотеже на простору са тако дубоким националним разликама.

ХОЋЕ ЛИ СЕ СДА БОРИТИ ПРОТИВ ИСЛАМСКИХ ТЕРОРИСТА ИЛИ ИМ ПРУЖИТИ ПОКРИЋЕ

Стремљење ка централизацији, блокирањем демократског развоја, концентрација војно-обавјештајних структура на нивоу БиХ, или тачније, у рукама СДА, с обзиром на њено богато радикално терористичко насљеђе, покреће, додала је она, разумне сумње о томе како БиХ може спријечити да њена територија постане упориште џихадиста?

- Поставља се легитимно питања - хоће ли се СДА борити против исламских терориста /гдје су онда резултати те борбе/ или ће им, напротив, пружити све врсте покрића, укључујући контраобавјештајне? Због тога ће се Република Српска у блиској будућности суочити са "џихадистичком иредентом", изазовом на који једноставно неће бити у стању адекватно да одговори - оцјењује она.

Филимонова наводи да је обнова џихадизма у БиХ директна одговорност високог представника и западних центара моћи који стоје иза њега, а који у региону остварују само властите геостратешке интересе.

Она додаје да ти центри моћи ни на који начин нису заинтересовани за заштиту међународног права, Дејтонског споразума, принципа праведности и правде, као ни за заштиту не само за њих привилегованог бошњачког народа, него и друга два конститутивна народа, који су озбиљно лишени својих права.