latinica  ћирилица
21/11/2020 |  08:58 ⇒ 10:22 | Аутор: СРНА

Деђански: Српска упорно да инсистира на поштовању Дејтона

Политички аналитичар Стевица Деђански изјавио је Срни да је Дејтонски споразум, уз све слабости и мане, омогућио да Република Српска постоји због чега га се она толико држи, те поручио да Српска треба и даље упорно да инсистира на његовом поштовању.
Стевица Деђански (Фото:srbijadanas.com) -
Стевица Деђански (Фото:srbijadanas.com)

- Да смо у праву види се по томе што сви непријатељи Српске и уопште српског народа покушавају стално разним моделима да Дејтонски споразум укину или да га на неки начин модификују, што је, хвала Богу, немогуће без пристанка српске стране, прије свега без пристанка народа Републике Српске, али и Србије као гаранта и потписника у том Дејтонском споразуму - рекао је Деђански.

Он је навео да се Српска мора држати Дејтона, или да јој се у ситуацији да неко хоће да га мијења мора дозволити да постане држава, односно да се одвоји од БиХ.

- Са обзиром на то да ми на том не инстирамо, значи да нисмо ми ти који рушимо Дејтонски споразум, него смо баш они који га бране. Али, у ситуацији ако неко баш жели то да уради, онда треба да се уважи глас Републике Српске, то јест српског народа - поручио је Деђански.

Општи оквирни споразум за мир у БиХ, познатији као Дејтонски мировни споразум, је мировни договор постигнут у америчкој ваздухопловној бази Рајт Петерсон којим је прекинут грађански рат у БиХ.

Према том споразуму, БиХ је подијељена на Републику Српску и муслиманско-хрватску Федерацију.

Конференција је трајала од 1. до 21. новембра 1995. године, а главни учесници су били тадашњи предсједници Србије Слободан Милошевић, Хрватске Фрањо Туђман, тзв. Републике БиХ Алија Изетбеговић, амерички посредник Ричард Холбрук и генерал Весли Кларк.

Споразум је званично потписан у Паризу 14. децембра.

Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Републици Српској.