latinica  ћирилица
20/11/2020 |  22:30 ⇒ 21/11/2020 | 08:28 | Аутор: РТРС

Специјал: Наша света дужност је да сачувамо Косово и Метохију (ВИДЕО)

Поводом упокојења Његове светости патријарха српског Иринеја, Радио-телевизија Републике Српске емитовала је специјалну емисију "Патријарх Иринеј, радник у винограду Господњем".
Специјал - Фото: РТРС
СпецијалФото: РТРС

Гости специјалне емисије били су протонамјесник др Зоран Пајкановић, свештеник Епархије бањалучке, професор Горан Латиновић, протојереј-ставрофор Ненад Тупеша, продекан Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки" у Фочи, протојереј-ставрофор Никола Јанковић, парох требињски и Живојин Ракочевић, књижевник и новинар из Грачанице.

Саговорници су јединствени у оцјени да је патријарх Иринеј био човјек благе и топле нарави, вољен међу народом, патријарх који је храбро носио свој крст вјере.

Протонамјесник Зоран Пајкановић рекао је да је патријарх Иринеј остао досљедан светосавској традицији, православљу у Савином руху, оставивши завештање да у том духу живи СПЦ и њен народ.

Он је посебно истакао говор патријарха у Уједињеним нацијама о Косову и Метохији.

- Патријарх је 2013. године за говорницом УН говорио о тешком положају Срба на Косову и Метохији. Он је у свом срцу носио Космет и тај пламен је горио до посљедњег даха његовог живота. Остаће упамћене његове ријечи о Космету "Ништа не смијемо да дарујемо, што поклонимо више не можемо да вратимо, а оно што нам се отме то можемо да вратимо. Наша света дужност је да сачувамо Косово и Метохију" - подсјетио је протонамјесник Пајкановић на ријечи блаженопочившег патријарха.

Књижевник и новинар из Грачанице Живојин Ракочевић нагласио је да је патријарх Иринеј "Космет доживљавао као своје родно мјесто, а Космет њега као свог рођеног".

- Прије двије године је у Грачаници рекао да нема никакве подјеле Косова и Метохије и то Срби на Космету и данас препричавају - рекао је Ракочевић.

Протојереј-ставрофор Ненад Тупеша истакао је да је патријарх Иринеј цијелим својим биће био посвећен Цркви и роду.

- Посебно је био усмјерен на његовање и очување јединства српског народа и СПЦ и на томе је неуморно радио. Такође, Космет је доживљавао као темељно идентитетско питање српског народа, колијевку српског православног народа које се никад не смијемо одрећи. Као трећу карактеристику издвојио бих његовање односа са свим народима и црквама - нагласио је Тупеша.

Протојереј-ставрофор Никола Јанковић сматра да је патријарх оставио српском народу јеванђељски завјет по ријечима Христовим упућеним његовим ученицима: "Ја вас шаљем као овце међу вукове, будите мудри као змије, а безазлени као голубови".

Професор Латиновић сматра да патријарху Иринеју припада посебно мјесто у српској историји.

Емисију можете погледати и овдје.