latinica  ћирилица
20/11/2020 |  20:33 ⇒ 20:51 | Аутор: СРНА

У Никшићу служен помен српском патријарху

У Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу данас је служен помен блаженопочившем патријарху српском Иринеју.
Никшић (Фото: montenegro.travel) -
Никшић (Фото: montenegro.travel)

Чинодејствовало је свештенство Архијерејског намјесништва никшићког, а бесједио је протојереј Миодраг Тодоровић.

У Амбасади Србије у Подгорици и Конзулату у Херцег Новом наредна три дана биће отворена књига жалости поводом смрти Његове светости патријарха српског Иринеја.

- Сходно одлуци Владе да се у Србији прогласи тродневна жалост поводом смрти патријарха Иринеја, дао сам налог да се државне заставе испред Амбасаде и Конзулата Србије спусте на пола копља - рекао је амбасадор Србије у Подгорици Владимир Божовић.

Он је позвао грађане да мирно и достојанствено одају почаст српском патријарху поштујући епидемиолошке и здравствене мјере.

Поводом смрти патријарха Иринеја, у општинама Херцег Нови, Плужине и Беране у недјељу, 22. новембра, биће Дан жалости, а у понедјељак, 23. новембра, у Будви.

Дан жалости обиљежава се истицањем заставе на пола копља на зградама општина, зградама јавних установа и привредних друштава чији су оснивачи наведене општине.

Из ових локалних заједница напомињу да су електронски и други медији, организатори јавних програма и садржаја дужни да своје програме и садржаје прилагоде Дану жалости.

Његова светост патријарх српски Иринеј преминуо је јутрос у Београду, а биће сахрањен у недјељу, 22. новембра, у крипти Храма Светог Саве у Београду.