latinica  ћирилица
20/11/2020 |  17:26 ⇒ 17:28 | Аутор: СРНА

Васељенски патријарх: Срби да буду поносни на патријарха Иринеја

Васељенски патријарх Вартоломеј рекао је да српски народ треба увијек да буде поносан на све што је Његова светост патријарх српски Иринеј учинио за своју светосавску цркву и за љубав коју је ширио широм васељене, баш као прави пастир.
Патријарх Вартоломеј (фото:rs.sputniknews.com) -
Патријарх Вартоломеј (фото:rs.sputniknews.com)

Патријарх Ватроломеј је навео да су се вечерас у Васељенској патријаршији помолили за душу упокојеног поглавара Српске православне цркве.

- Управо сам се, на вечерњем богослужењу, које смо служили у Васељенској патријаршији, помолио за душу блаженопочившег ми брата и саслужитеља, мудрог духовника и духовног вође српског народа, патријарха Иринеја. Као мајка црква изражавамо саучешће српском народу и СПЦ, а писано саучешће сам прије неколико тренутака упутио и Српској патријаршији - рекао је патријарх Вартоломеј.

Патријарх васељенски истакао је да је упокојени патријарх Иринеј показивао велико разумијевање и љубав према свим људима, чак и онда када су изражавали друге и супротне ставове о православљу и његовом српском народу, пренијели су београдски медији.

- Показао је ширину и благодат сваким својим дјелом у животу. Нека му Господ подари вјечно рајско насеље и нека се пред пријестолом Господа моли за српски народ и све православне хришћане. Вјечан му спомен - поручио је патријарх Вартоломеј.

Његова светост патријарх српски Иринеј преминуо је јутрос у 90. години у Војној ковид болници "Карабурма" у Београду од посљедица вируса корона. Патријарх Иринеј биће сахрањен у недјељу, 22. новембра, у крипти Храма Светог Саве у Београду.