latinica  ћирилица
20/11/2020 |  11:47 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

ИЗ ЧАСА У ЧАС: Преминуо патријарх Иринеј; Сахрана у недјељу у Храму Светог Саве (ВИДЕО)

Патријарх српски Иринеј преминуо је јутрос у 90. години у Београду од посљедица вируса корона.
Патријарх Иринеј (Фото:СПЦ) -
Патријарх Иринеј (Фото:СПЦ)

Патријарх Иринеј биће сахрањен у недјељу у крипти Храма Светог Саве.

Поводом смрти патријарха, саучешће Синоду СПЦ, свештенству, монаштву и вјерницима Српске православне цркве упутили су званичници Српске, Србије и региона.

У Републици Српској и Србији проглашена је тродневна жалост.

--------------------

19.24 - Српска академија наука и уметности упутила је саучешће Светом архијерејском Синоду Српске православне цркве.

18.39 - Званичници и лидери политичких партија у Црној Гори упутили су Српској православној цркви, свештенству, монаштву и вјерницима саучешћа поводом упокојења патријарха Иринеја.

18.24 - Поводом упокојења патријарха српског Иринеја, Радио-телевизија Републике Српске емитоваће специјалну емисију "Патријарх Иринеј, радник у винограду Господњем".

17.38 - У свим дипломатско-конзуларним представништвима Србије биће отворена књига жалости поводом смрти патријарха српског Иринеја.

17.36 - У недјељу Дан жалости у Брчком

17.30 - Васељенски патријарх Вартоломеј рекао је да српски народ треба увијек да буде поносан на све што је патријарх Иринеј учинио за своју светосавску цркву и за љубав коју је ширио широм васељене, баш као прави пастир.

17.25 - Епископ Јоаникије: Умножити молитве за покој душе патријарха Иринеја

16.47 - Цетиње: Професори и ученици служили помен патријарху

16.40 - Бећковић: Отишла су два стуба СПЦ, али је остао трећи - невидљиви

16.29 - Локалне власти у Будви и Беранама прогласиле су Дан жалости поводом упокојења патријарха Иринеја.

16.12 - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истакао је да је патријарх Иринеј био истински борац за државне и националне интересе.

16.05 - Удружење породица киднапованих и убијених Срба на Косову и Метохији - "Косметске жртве" саопштило је да је блаженопочивши патријарх Иринеј дијелио са њима тугу и жалио за њиховим жртвама.

15.38 - Помен патријарху Иринеју у Москви

15.32 - Тродневна жалост у Дрвару, Гламочу и Босанском Грахову

15.21 - Предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић поручио је да је блаженопочивши патријарх српски Иринеј био велики духовник и подвижник, непоколебљиви бранич православне вјере, брижни пастир и предводник, велики човјек и Србин.

15.00 - Предсједник Српске академије наука и уметности Владимир Костић изјавио је поводом смрти патријарха српског Иринеја да је патријарх само повремено наговјештавао тежину терета који му је био на плећима.

14.54 - Свети Архијерејски Синод СПЦ одлучио је да патријарашке дужности преузима митрополит дабробосански Хризостом.

14.50 - Патријарх Иринеј биће сахрањен у недјељу у крипти Храма Светог Саве, одлучио је данас Синод СПЦ.

14.18 - Предсједник Србије Александaр Вучић упутио је Светом архијерејском синоду Српске православне цркве телеграм саучешћа поводом смрти Његове светости патријарха српског Иринеја.

14.10 - Академик и пјесник Матија Бећковић каже за да је упокојење патријарха Иринеја велики губитак за српску цркву и вјернике.

- У нередовним, трагичним временима у којима живи данашњи свијет, нашао се и српски народ, његова црква, вјерници и архијереји. Послије епископа ваљевског Милутина, за кратко вријеме су се скршила два носећа стуба Српске православне цркве - митрополит црногорски Амфилохије и патријарх српски Иринеј. Уз невоље које прате читаво православље, српска црква се заљуљала и нашла на великом искушењу. Али, како нас уче и охрабрују протекли вјекови - онај трећи, невидљиви, несаломиви стуб држач ће и овог пута обезбиједити њену будућност и вјечност – каже Бећковић.

13.40 - Тродневна жалост  проглашена и у Републици Српској

13.10 - Предсједница Владе Србије Ана Брнабић  рекла је данас да је Његова светост патријарх српски Иринеј био симбол духовног јединства и слоге српског народа, те да је у најтежим тренуцима увијек био уз народ и вјернике.

12.54 - Влада Србије је на данашњој сједници донијела одлуку о проглашењу тродневне жалости у Републици Србији, од данас 20. новембра до недеље 22. новембра, а поводом смрти Његове светости Патријарха српског Иринеја.

12.38 - Предсједник Русије Владимир Путин упутио је телеграм саучешћа српском предсједнику Александру Вучићу поводом упокојења патријарха српског Иринеја, саопштено је из Кремља.

12.20 - Градоначелник Брчког Синиша Милић истакао је да је упокојење Његове светости архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког, патријарха српског господина Иринеја велики губитак за цијели православни, а посебно за српски народ.

Милић је истакао да ће пастирско вријеме Његове светости Иринеј, који је Божијом промисли дошао на трон Пећке патријаршије као 45. српски патријарх, проведено са страдалним Србима Косова и Метохије обиљежити цијели његов живот једног благог и частољубивог српског духовника.

12.18 - Принц Филип Карађорђевић изјавио је, поводом упокојења Његове светости патријарха српског Иринеја, да ће бити чуван његов завјет - не заборавити Косово и трудити се да српски народ буде јединствен и сложан.

 Тежак и суморан дан за нашу цркву и наш народ. Наш патријарх био је велики трудбеник, пожртвован и одговоран пастир, добар човек и велики родољуб. У тешким и турбулентним временима у којима живимо, патријарх Иринеј показивао нам је пут мира, правде и љубави - навео је принц Филип.

12.17 - Епископ нишки Арсеније  рекао је да је патријарх Иринеј имао много љубави за своју цркву и свој народ којима је сав свој живот посветио.

12.10 - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац у саучешћу архијерејима Српске православне цркве, монаштву, свештенству и вјерницима поводом упокојења патријарха српског Иринеја истакао је да је одлазак Његове светости ненадокнадив губитак за српски народ.

- Остали смо без духовног вође и човјека који се неуморно борио за разумијевање и мир међу људима. Патријарх Иринеј живио је свето и јеванђељски служио Богу, Цркви и народу. Успомену и сјећање на њега чуваћемо за све будуће генерације", поручио је Кошарац, саопштено је из ресорног министарства.

11.43 - Предсједавајући Дома народа парламента БиХ Никола Шпирић у телеграму саучешћа Светом архијерејском Синоду Српске православне цркве, архијерејима, свештенству, монаштву и вјерницима, поводом упокојења Његове светости патријарха српског Иринеја, истакао је да је патријарх Иринеј био човјек вјере, мудрости, мира и саборности.

11.23 - Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов истакао је да је Његова светост патријарх српски Иринеј дао непроцјењив допринос Српској православној цркви и осјећају вјере српског народа, те да је био истинити ослонац духовних вриједности православног хришћанства.

11.15 - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је, поводом упокојења Његове светости патријарха српског Иринеја, да губитак духовног оца Срба уноси тугу у срца свих православних вјерника, те истакао да је српски народ у Републици Српској и БиХ посебно био везан за патријарха Иринеја, као и он за њега.

11.10 - Упокојење Његове светости патријарха српског Иринеја велики је губитак не само за Српску православну цркву, већ за цио православни свијет, изјавио је замјеник шефа одјељења за спољне црквене везе Московске патријаршије протојереј Николај Балашов.

10.23 - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, поводом упокојења Његове светости патријарха српског господина Иринеја, упутио је телеграм саучешћа Светом архијерејском синоду Српске православне цркве, свим архијерејима, свештенству, монаштву и вјерном православном српском народу.

10.10 - Кривокапић: Патријарх Иринеј у тешким временима чувао Цркву

09.55 - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија поводом упокојења Његове светости патријарха српског господина Иринеја упутио је изразе најдубљег саучешћа Светом архијерејском синоду Српске православне цркве, свим архијерејима, свештенству, монаштву и вјерницима православне вјероисповијести.

09.26 - Предсједницa Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је данас поводом упокојења Његове светости патријарха српског Иринеја, телеграм саучешћа Светом архијерејском синоду Српске православне цркве, свим архијерејима, свештенству, монаштву и вјерном православном српском народу.

09.20Принц Александар Карађорђевић и његова супруга принцеза Катарина саопштили су да је смрћу Његове светости патријарха српског Иринеја цијели српски народ остао без великог духовног вође.

08.57 - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је искрено саучешће свим архијерејима Српске православне цркве, монаштву, свештенству и вјерном народу поводом упокојења Његове светости патријарха српског господина Иринеја.

08.56 - СПЦ: Патријарх се упокојио јутрос, ускоро детаљи у вези са сахраном

08.45 - Министарка културе и информисања Србије Маја Гојковић упутила је саучешће свештенству, монаштву и вјерницима Српске православне цркве, поводом упокојења патријарха српског Иринеја, истичући да је патријарх Иринеј био ослонац духовних вриједности светосавља у изазовним временима.

08.08 - Предсједник Србије Александар Вучић опростио се на свом Инстаграм профилу од патријарха српског Иринеја.

07.58 - Животна прича патријарха Иринеја

Фото: СПЦ

07.30 - Патријарх српски Иринеј преминуо је данас у 90. години у ВМЦ Карабурма