latinica  ћирилица
20/11/2020 |  11:15 ⇒ 11:20 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Патријарх Иринеј искрено и предано служио Богу, Цркви и народу

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је, поводом смрти Његове светости патријарха српског Иринеја, да губитак духовног оца Срба уноси тугу у срца свих православних вјерника, те истакао да је српски народ у Републици Српској и БиХ посебно био везан за патријарха Иринеја, као и он за њега.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- Патријарх Иринеј био је са нама и уз нас у нашим слављима и нашим историјским обиљежавањима и зато је овај дан веома тужан за српски народ и за Републику Српску - навео је Чубриловић у телеграму саучешћа који је упутио Светом архијерејском Синоду Српске православне цркве, свим архијерејима, свештенству, монаштву и вјерном православном српском народу.

Он је саучешће упутио у име Народне скупштине Српске и у своје име, истичући да је патријарх српски Иринеј искрено и предано служио Богу, Цркви и народу.

- Патријарх српски Иринеј представио се Господу након борбе са опаком болешћу која је однијела многе животе и са којом се бори цијело човјечанство. За нас, његов народ, то није довољна утјеха, јер губитак патријарха, нашег духовног оца, уноси тугу у наша и срца свих православних вјерника", навео је Чубриловић.

Он је додао да је патријарх Иринеј искрено и предано служио Богу, Цркви и српском православном народу на трону Светога Саве као 45. патријарх Српске православне цркве.

- Вјечна му слава у царству Божијем - написао је Чубриловић у телеграму саучешћа.

Његова светост архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски Иринеј упокојио се јутрос у Војној ковид болници "Карабурма" у Београду.