latinica  ћирилица
19/11/2020 |  20:19 ⇒ 21:45 | Аутор: РТРС

Додик за РТРС: У заједничкој изјави нема "евроатлантских интеграција" (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТРС да је на данашњој сједници усвојена заједничка изјава чланова Предсједништва БиХ, поводом обиљежавања 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, у којој се, између осталог истиче подршка Споразуму и Уставу као његовом саставном дијелу.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Такође, у изјави се позива на мир и поздравља постигнути напредак.

Додик је рекао да је изјава плод консензуса у који је уграђено оно што јесте Дејтон - поштовање Устава и чињенице да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

Додик је истакао да су друга два члана Предсједништва БиХ инсистирала да у заједничкој изјави буде наведена опредијељеност за "евроатлантске" интеграције, али да он то није прихватио, инсистирајући искључиво на европским интеграцијама.

- Како они то нису хтјели, у изјави нема тог дијела за опредијељеност за европске интеграције - рекао је он.

Додик ће сутра преузети мјесто предсједавајућег Предсједништва БиХ, а БиХ ће посјетити високи представник за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ.

Додик је истакао да је одбио учешће у церемонији полагања вијенаца које је предлагао бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.

- Нисам разумио шта значи комеморација у дане Дејтонског споразума. Шта то значи, да неко мисли да је Дејтонски споразум мртав па га треба на тај начин обиљежити? Дакле, неће доћи до такве церемоније. Ако дође Борељ, састанак ће бити одржан у Предсједништву - рекао је он.

Додик каже да Борељ не би требало да квалификује догађаје везане за земљу у којој нема консензуса о томе.