latinica  ћирилица
19/11/2020 |  19:33 ⇒ 22:13 | Аутор: РТРС

Требиње: Међународна конференција о коришћењу и заштити вода (ВИДЕО)

У Требињу је почела дводневна Међународна конференција о коришћењу и заштити вода "Вода 2020". Биће представљен велики број стручних, научних радова из ове области, са циљем да се што боље позиционарају Херцеговина и Република Српска у погледу водног богатства - ресурса будућности.
Међународна конференција о коришћењу и заштити вода (фото: radiotrebinje.com) -
Међународна конференција о коришћењу и заштити вода (фото: radiotrebinje.com)

Херцеговина је вјероватно најбогатије подручје чистом водом, али због географских карактеристика, велики дио остаје неискоришћен. Систем Хидрoeлектрана на Требишњици, као највећи хидроенергетски систем, у великом проценту обезбјеђује, не само коришћење овог ресурса у енергетици, него и вишенамјенску употребу, која је кључна за заштиту вода слива ријеке Требишњице.

- Да би се користила треба се адекватно и стручно захватити, а да би послије имала употребну вриједност мора имати заштићени квалитет, јер само тада је ресурс. Колико знам, ситуација у Херцеговини је добра, али може бити боља, природни услови су ту, потребно је више средстава и боља организација, али основа постоји - каже Александар Ђукић, секретар Српског друштва за заштитиу вода.

Душко Вујовић, руководилац Сектора за управљање производњом и водом у ХЕТ-у наводи да је током рада овог предузећа од изградње система, вода доживјела вишенамјенско кориштење, што је, како истиче, кључно.

- Каракетристично за овај дио јесте да смо сигурно једини у ЕУ који имају 85 одсто компактних површина под наводњавањем - додао је Вујовић.

У програму Конференције биће представљени стручни радови из области коришћења, квалитета, еколошких, организационих и економских аспеката употребе и заштите вода, као и важеће законске регулативе. Због пандемије, неки од учесника излагаће путем онлајн платформи.

Организатори конференције, која се сматра за један од најважнијих научних скупова у Требињу у претходних неколико деценија су Хидроелектарне на Требишњици, ЕРС и Српско друштво за заштиту вода.