latinica  ћирилица
19/11/2020 |  19:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Филм "Отац" од данас у кинима широм Хрватске

Награђиван и хваљен филм "Отац" Срдана Голубовића од данас је у редовној биоскопској дистрибуцији широм Хрватске, саопштио је Филмски центар Србије.
Филм "Отац" (фото:б92-промо) -
Филм "Отац" (фото:б92-промо)

Публика ће моћи да овај српски филм погледа у Загребу, Сплиту, Ријеци, Дубровнику, Ђакову, Осијеку, Вараждину, а убрзо и у Метковићу, Ровињу, Пули и Табору.

Хрватски копродуценти су Лана Матић и Борис Т. Матић, а ова драма је реализована и са партнерима из Француске, Њемачке, Словеније и Босне и Херцеговине, и уз подршку Филмског центра Србије.

"Отац" је имао свјетску премијеру на овогодишњем Берлинском филмском фестивалу, у званичном програму Панорама, гдје је имао два тријумфа - Награда публике и награда Екуменског жирија.

На ФЕСТ-у 2020. награда за најбољу мушку улогу припала је Горану Богдану за аутентични лик Николе Стојковића, а Богдан је награђиван и на култном фестивалу у Пули, Филмским сусретима у Нишу и бројним другим смотрама.

Остварење снимљено према истинитој причи приказано је и на међународним филмским фестивалима у Софији, Јерусалиму, Клужу - Фестивал Трансилванија у Румунији, Котбусу (Њемачка), Сарајево филм фестивалу.

Редитељ потписује и сценарио са колегом из Хрватске Огњеном Свиличићем, а осим Богдана, у филму играју и Милица Јаневски, Борис Исаковић, Никола Ракочевић, Милан Марић, Јово Максић, Љубомир Бандовић, Нада Шаргин и други.

Горан Богдан недавно је добио номинацију за награду Европске филмске академије (ЕФА) за ову тешку и захтјевну улогу и тиме је једини из региона који има ту привилегију.

Церемонија ће бити одржана виртуелно 12. децембра у Берлину, без публике, због пандемије.